Barcelona

L'actriu Anna Lizaran mor als 68 anys a causa d'un càncer

Redacció - 12/01/2013 - 16.31h.

El teatre perd una de les seves "grans"

"T'esperem", deia la pancarta en l'estrena de "La bête", l'últim treball que havia d'interpretar Anna Lizaran i que no va poder arribar a estrenar per la malaltia que li ha causat la mort. Al desig de l'equip del Teatre Nacional de Catalunya, s'hi va afegir l'aplaudiment efusiu del públic, però l'espera s'ha acabat. L'actriu, una de les grans referències del teatre català, ha mort aquesta matinada als 68 anys, a l'Hospital Clínic de Barcelona, a causa d'un càncer.

Anna Lizaran era "la Lizaran", la més eminent. Amb "Agost", la seva última obra i el seu gran triomf, va trencar tots els rècords d'espectadors i de funcions al Teatre Nacional de Catalunya. L'obra es va haver de reposar al teatre el 2012 perquè més gent la pogués anar a veure. Lizaran brodava el paper com a protagonista.

La gran dama del teatre català se sentia feliç amb el pas dels anys, perquè amb la maduresa li havien arribat grans personatges per interpretar, que li renovaven la passió pel teatre.

El nom d'Anna Lizaran està lligat als grans moments del teatre català dels últims quaranta anys. Va ser una de les fundadores de Comediants, i, després d'uns anys d'estudi a París, amb Jacques Lecoq, va ser una de les fundadores del Teatre Lliure, on no va deixar de créixer com a actriu.

Al llarg de la seva carrera va fer compatible el teatre amb la televisió i el cinema. Des d'"El vicari d'Olot", l'any 80, fins a "Herois", el 2010, va participar en una dotzena de pel·lícules, algunes, com "Actrius" o "Forasters", amb Ventura Pons.

La llista de premis d'interpretació que ha rebut pels seus treballs és important i inclou el Premi Nacional de Teatre i el Gaudí de cinema. L'any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Anna Lizaran, nascuda l'any 1944 a Esparreguera, va descobrir de ben jove l'amor pel teatre a la seva població natal i se sentia afortunada de mantenir encara viva fins al final la mateixa passió.

La capella ardent s'obrirà aquest diumenge a partir de les dues de la tarda al tanatori de Les Corts. Serà moment per acomiadar l'actriu catalana just abans que se'n faci el funeral dilluns 14, a les 12 del migdia.

PUBLICITAT

Enllaços patrocinats >

Comentaris

0

Deixa el teu comentari

Escriu el teu comentari

Normes de participació!

Normes de participació:

Tanca
  1. Per fer un comentari al portal 324.cat, has de ser usuari registrat.
  2. Tots els comentaris passen per un procés de moderació, per això poden trigar uns minuts a aparèixer publicats.
  3. Normes d'ús:
    1. No s'admeten comentaris insultants, ni racistes, ni contraris a les lleis vigents
    2. No es publicaran comentaris que no estiguin relacionats amb la notícia
    3. No es publicaran els comentaris que incompleixin les normes de participació que asseguren una participació de qualitat i respectuosa.

Especial relacionat

Adéu a la gran dama del teatre català - 12/01/2013

publicitat

ANÀLISI
Veure'ls tots