El projecte de llei arribarà al Parlament a finals de gener
Milers de manifestants surten als carrers de París per protestar contra la llei que permetrà el matrimoni homosexual (Foto: EFE)
París

Milers de persones es manifesten a París contra la llei del matrimoni homosexual

Milers de persones s'han manifestat a la capital gal·la en contra del projecte de llei del matrimoni entre homosexuals presentat pel govern al novembre i que arribarà a finals de gener al Parlament. Volen que la iniciativa sigui sotmesa a referèndum.

RedaccióActualitzat
Milers de persones (800.000 segons els convocants i 340.000 segons la policia) s'han manifestat aquest diumenge a París per protestar contra el projecte de llei del matrimoni entre homosexuals, i l'adopció per part d'aquests, que va presentar el govern al novembre i que ha d'arribar al Parlament a finals de gener.

La marxa, convocada per la plataforma Manif pour Tous, ha començat al migdia, des de tres punts diferents de la capital, per finalitzar a l'esplanada del Camp de Mart, al peu de la torre Eiffel. Una de les reivindicacions dels convocants és que el president François Hollande sotmeti el text de la llei a referèndum.

La d'aquest diumenge dóna continuïtat a les diferents protestes que han tingut lloc en altres regions de França des que es va presentar el projecte. En aquesta, s'han llogat més de 900 autocars arreu del país per facilitar l'arribada dels manifestants, que tenen la consigna de desfilar sense eslògans individuals, de partits o d'organitzacions religioses.

Segons una de les promotores, la cofundadora de Manif pour Tous i humorista Frigide Barjot, la manifestació no respon a principis homòfobs, sinó que defensa la preservació dels drets dels infants en garantir que, de manera legal, segueixin figurant com a progenitors un home i una dona. "Transmetem un missatge de fraternitat per a tots. Per als adults, però sobretot per als nens del futur", ha indicat la portaveu a la cadena BFM TV, en què ha insistit que aquest projecte de llei no sigui votat abans que tots els francesos n'hagin estat informats amb detall i puguin dir-hi la seva.

La petició perquè la proposta se sotmeti a referèndum s'ha fet arribar també a Hollande en una iniciativa firmada per 115 parlamentaris del partit conservador Unió per a un Moviment Popular (UMP). Aquest sector considera que el projecte "capgira de manera tan profunda els principis que funden la societat, que no pot fer-se per llei ordinària".

Quatre dones es despullen davant del papa

Coincidint amb aquestes protestes, quatre dones ucraïneses del moviment feminista Femen s'han despullat a la plaça de Sant Pere del Vaticà per expressar el seu suport als drets dels homosexuals, mentre Benet XVI deia l'àngelus des de la finestra de la seva estança.

Enmig de diverses desenes de milers de persones que assistien al migdia al tradicional rés de l'àngelus, les quatre dones han deixat al descobert els pits, alhora que mostraven la frase que duien escrita a l'esquena: "In gai we trust" ("Confiem en els gais"). Immediatament després, han estat interceptades per la policia italiana.

Les dones, que han cridat frases inintel·ligibles mentre els fotògrafs documentaven el moment, han rebut els cops de paraigua d'una assistent al rés, mentre les increpava i les qualificava de "diabòliques".

Entre les quatre dones hi havia la líder del grup Femen, Inna Xevtxenko, segons els mitjans italians. Aquest grup ucraïnès ja ha protagonitzat fets similars, com protestes en "topless" a Ucraïna, Rússia i el Regne Unit.

Anar al contingut