Pere Navarro, a "Els matins"
Pere Navarro, a "Els matins"
Sant Joan Despí

El PSC proposa una reforma constitucional compatible amb el dret a decidir com a contraproposta a la declaració de CiU i ERC

Els socialistes defensen sobre la sobirania de Catalunya una reforma constitucional perquè Espanya es converteixi en un estat federal i Catalunya pugui exercir el dret a decidir el seu futur.

RedaccióActualitzat
El PSC ja ha enllestit el text alternatiu a la declaració sobiranista pactada entre CiU i Esquerra per presentar-lo en les pròximes hores al Parlament. La reunió de l'executiva dels socialistes catalans d'aquest dilluns ha aprovat presentar un text que inclou el dret a decidir i una reforma de la Constitució en sentit federal.

Els socialistes defensen sobre la sobirania de Catalunya una reforma constitucional perquè Espanya es converteixi en un Estat Federal i Catalunya pugui exercir el dret a decidir el seu futur. El PSC defensa la necessitat d'impulsar les reformes necessàries a fi que els ciutadans de Catalunya "puguin exercir el seu dret a decidir a través d'un referèndum o consulta acordat en el marc de la legalitat". La reforma constitucional que proposa el PSC té com a objectiu constituir un Estat Federal que garanteixi el màxim d'autogovern per a Catalunya, asseguri un tracte fiscal just, reconegui la identitat i cultura pròpies i estableixi un "sistema de sobiranies compartides".

El primer secretari del partit, Pere Navarro, ha volgut "instar als governs de Catalunya i Espanya que iniciïn una negociació pel que fa a aquesta qüestió del dret a decidir". El text manifesta el convenciment que els ciutadans de Catalunya hauran de decidir lliurement sobre qualsevol proposta de canvi substancial en les relacions entre Catalunya i Espanya, acordada entre els dos governs a través d'un referèndum en el qual es plantegi una pregunta clara.

Pels socialistes, el Parlament també s'ha de comprometre a promoure les reformes necessàries en el termini de dos anys per tal que tothom pugui exercir el seu dret a decidir a través d'un referèndum acordat en el marc de la legalitat. Els socialistes també insten el govern de la Generalitat a informar al Parlament cada quatre mesos sobre el procés negociador.

Navarro, convençut que el PSOE donarà suport al dret a decidir

En la roda de premsa posterior a l'executiva, Navarro ha expressat el seu convenciment que els socialistes catalans aconseguiran l'aval del PSOE perquè els catalans puguin exercir el dret a decidir.

Després de preguntar-li sobre les paraules del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va assegurar dissabte que "mai" el socialisme espanyol acceptaria una consulta en la qual no participessin tots els espanyols, Navarro ha indicat que "en política, les paraules 'mai' i 'sempre' són molt arriscades" i ha recordat que "quatre mesos enrere", semblava difícil que el PSOE acabés defensant un model federal de la Constitució.

Malgrat que entre el PSC i el PSOE hi ha discrepància en el dret a decidir, el socialisme català mantindrà les seves posicions i seguirà el debat: "No serà fàcil", ha dit Navarro, que ha afegit que el PSC ho afronta amb lleialtat i seriositat.

El procediment de CiU i ERC "ha estat absolutament equivocat"

Segons ha explicat el mateix Navarro a "Els matins", la proposta de declaració dels socialistes catalans recull la creació d'una comissió al Parlament per instar el govern espanyol a reformar la Constitució i per fer una consulta legal i acordada per decidir el futur de Catalunya. "Volem que es consulti el poble de Catalunya", ha subratllat Navarro, però "amb les condicions adequades".

Navarro ha donat la raó a Duran i Lleida, que ha advocat per començar de zero en la redacció de la declaració de sobirania en pro del consens, i ha afirmat que "el procediment ha estat absolutament equivocat". "Jo crec que s'ha de rebaixar el contingut de la declaració i canviar les formes", ha considerat Navarro, que pensa que CiU i ERC haurien d'haver convocat una reunió amb la resta de partits abans de redactar el text. Sigui com sigui, Navarro ha deixat clar que de cap manera el PSC s'adherirà al text i ha considerat molt complicat arribar al consens. "El text hauria de canviar molt", ha assegurat.

També ha criticat el fet que s'hagi situat en un mateix document consulta i Estat propi: "O defensem una consulta o defensem la independència, però no es pot situar tot en el mateix document", ha dit, i ha afegit que el molesta la falta de "qualitat democràtica" que, segons ell, hi ha a la declaració amb què es treballa.

Per la seva banda, el secretari d'Acció Política del PSC i alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, ha defensat a "El matí de Catalunya Ràdio" que la reforma constitucional impulsada pel PSC incorpori el dret a decidir, tot i que, aquest cap de setmana, el Comitè Federal del PSOE ho ha rebutjat de ple. Balmón ha deixat clar que només parla en nom dels socialistes catalans i que la seva proposta inclourà la possibilitat de celebrar un referèndum legal, vinculant i amb una pregunta clara.

Montilla, repetirà com a senador autonòmic

L'executiva del PSC també ha decidit aquest dilluns tornar a proposar l'expresident de la Generalitat José Montilla com a senador de representació autonòmica. En el primer ple ordinari de la legislatura, el Parlament ha d'escollir els seus representats al Senat.

Després de les eleccions del 25 de novembre, Esquerra li va arrabassar al PSC un dels dos senadors que tenien els socialistes catalans a la cambra alta. Amb la decisió de l'executiva d'aquest dilluns, doncs, l'exalcaldessa de Salt Iolanda Pineda perdrà el seu escó.



Anar al contingut