Una plantació de marihuana comissada al Segrià a principis de mes
La Generalitat es planteja regular l'autoconsum de cànnabis. (Foto: ACN)
Barcelona

Moviment Cannàbic Català uneix les associacions d'usuaris per la total legalització de la marihuana

Una trentena d'associacions de consumidors de cànnabis de Catalunya s'han unit en una plataforma per exigir que l'administració reguli l'autoconsum i han convocat una manifestació el dissabte 19 de gener a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

RedaccióActualitzat
Una trentena d'associacions de consumidors de cànnabis de Catalunya s'han unit en una plataforma per exigir que l'administració reguli l'autoconsum i han convocat una manifestació el dissabte 19 de gener a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

En una roda de premsa al Hash Marihuana Cáñamo & Hemp Museum de Barcelona, un portaveu del moviment cannàbic català, José Afuera, ha llegit el manifest impulsat per la plataforma, al qual ja s'han sumat una cinquantena d'associacions, que advoquen per una "regulació ja" del consum de cànnabis i que, per a això, es creï un consell regulador.

El president del Club de Tastadors de Cànnabis Collsacabra, Jaime Prats, ha defensat que des del govern central es prevegi a la llei "el que és una tinença lícita", i ha apostat per fer pressió perquè es modifiqui la legislació i que els consumidors puguin tenir una seguretat jurídica.

"Com a consumidors estem cansats de la inseguretat jurídica", ha lamentat Prats, que assegura que porten 20 anys de lluita per aconseguir que a la llei de seguretat ciutadana, la Llei Corcuera, es prevegi la tinença lícita del cànnabis.

Les associacions, que asseguren que representen uns 100.000 consumidors, demanen una regulació de l'autoconsum privat de cànnabis perquè siguin ells mateixos els qui decideixen què consumeixen i que ho puguin produir, "en lloc de deixar el control de la producció i distribució a les màfies", ha valorat Albert Tió, del moviment cannàbic.

Preguntat per si pensen promoure una iniciativa legislativa popular sobre aquest assumpte, Prats ha indicat que no l'hi han proposat però que està a la seva agenda, i que de moment diversos ajuntaments catalans estan estudiant, liderats pel de Rasquera (on volen impulsar una plantació per proveir un club de fumadors barceloní), presentar una proposta de regulació al Parlament.

Afuera ha explicat que les negociacions amb la Conselleria d'Interior i amb la Fiscalia, tot i que les qualifica de positives, "són difícils", perquè mentre els demanen transparència i facilitar totes les seves dades, detenen els seus socis a les portes de les associacions.

Comissió de treball

Prats ha recordat que a l'estiu la Generalitat va encarregar a una comissió estudiar la possibilitat de regular la plantació de cànnabis per a l'autoconsum, en què ells van participar, tot i que després de la convocatòria d'eleccions va quedar parada a l'espera de reactivar-la aquesta nova legislatura, ha lamentat.

Després d'uns tres mesos de treball, en què no es va arribar a cap acord, Prats ha confiat que la comissió es torni a reunir, tot i que no creu que sigui fins a l'estiu malgrat que els donen de data el mes de febrer.

Segons les associacions, la persecució policial que pateixen produeix "despeses ridícules i molt elevades" perquè suposa tenir funcionaris investigant i sufragar un procés judicial.

La manifestació del 19 de gener està convocada a les 18 hores a la plaça Sant Jaume, i després es preveu una cercavila fins a la plaça de la Mercè, on hi haurà diversos concerts fins a les 21 hores.

Anar al contingut