ANÀLISI

Un Barça Guinness

Enllaç a altres textos de l'autor

Lluís Canut

Director i presentador del programa "Efectivament" d'Esport3

Actualitzat
Quan ara fa un any Guardiola no revelava si continuaria una temporada més a la banqueta del Barça, una gran part del barcelonisme intuïa un cataclisme més enllà d'en Pep. "Pobre qui n'hagi de ser el substitut!" ens aventuràvem a pronosticar, convençuts que l'herència dels catorze dels dinou títols possibles era un llistó massa alt d'igualar. Si, a tot, s'hi afegeix que la figura de Guardiola s'havia convertit en una llegenda, el repte per al qui vingués a substituir-lo seria doble a l'hora de convèncer els qui veien en el tècnic de Santpedor una mena de profeta, que si no beneïa el seu substitut aquest podria beure oli.

Afortunadament, quan Guardiola va comunicar finalment la seva intenció de prendre's un temps de descans, la directiva del club va actuar amb rapidesa i intel·ligència. D'aquesta manera, sense donar més temps a especulacions sobre possibles recanvis, en la mateixa roda de premsa de l'adéu d'en Pep, Sandro Rosell va anunciar el nom de "Tito" Vilanova com a nou entrenador del Barça. Amb aquell nomenament es donava de la forma més natural possible continuïtat al model i es desarticulava als que esperaven poder erosionar el president a través de la figura del nou entrenador, convertint-lo en un "okupa" del llegat de Guardiola. A l'estil de l'estratègia que es va utilitzar anys enrere amb Van Gaal per qüestionar la presidència de Núñez.

Els jugadors van ser els primers que, quan se'ls va comunicar la decisió, van beneir el nomenament d'en "Tito" i el seu compromís va ser unànime. Ells eren els més interessats a demostrar que els èxits aconseguits no eren fruit d'una sola persona i que havien tingut molt a veure en l'allau de títols de les quatre temporades anteriors. Amb aquestes ganes renovades de continuar sumant victòries i amb un entrenador intel·ligent capaç de cedir el protagonisme als seus futbolistes, el Barça post-Guardiola ha estat capaç de completar una primera volta de la Lliga digna d'aparèixer en el llibre Guinness dels rècords, sumant 55 dels 57 punts possibles, amb 64 gols marcats, dels quals 28 han estat marcats per un Leo Messi que va camí de polvoritzar la marca de 50 que va fer la Lliga anterior. Però amb la sensació que el millor encara està per arribar.

Anar al contingut