Imatge de la campanya "Envàs, on vas?"
Imatge de la campanya "Envàs, on vas?"
Barcelona

La Fundació per a la Prevenció de Residus diu que la campanya "Envàs, on vas?" està "lluny" d'obeir a raons "públiques"

Sosté que l'administració està actuant com a "subcontractada" pels envasadors en lloc de dir als ciutadans que fiquin tots els plàstics, metalls i brics en els contenidors de reciclatge perquè siguin separats a la planta de triatge.

RedaccióActualitzat
Continua la controvèrsia sobre la campanya de l'Agència de Residus de Catalunya "Envàs, on vas?". Ara és la Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable qui considera que la campanya confon els ciutadans i complica la feina a la gent a l'hora de separar les deixalles per al reciclatge.

Mercè Girona, membre d'Ecologistes de Catalunya i de la fundació, ha indicat que creu que seria més senzill que tot el plàstic pogués anar a un mateix contenidor. A més, ha criticat l'administració "perquè deixa que els envasadors diguin que només s'han de ficar els envasos de plàstic als contenidors. L'administració ha de dir: 'Fiqueu tots els plàstics, metalls i brics en aquests contenidors, que després a la planta de triatge ja se separaran'".

Segons la fundació, "tot plegat no és més que un altre exemple de subordinació de l'administració pública a la lògica de l'empresa privada; de renúncia a complir uns objectius col·lectius per passar a satisfer uns interessos que són privatius", i denuncia que "l'administració pública està actuant com a 'subcontractada' pels envasadors".

La Fundació per a la Prevenció de Residus diu que actualment dels 51 milions d'envasos de begudes que cada dia es posen al mercat espanyol, 28 milions no es reciclen sinó que "s'aboquen, s'incineren o s'abandonen en el nostre entorn" i que, per tant, "el veritable repte que hauríem d'afrontar" seria "avançar cap al residu zero".

A més, ha recordat que l'abocament o incineració dels envasos no recollits selectivament "té uns costos que no els paguen els envasadors, sinó les administracions (i, per tant, els ciutadans)".

La Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, nascuda el 2005 i impulsora de la campanya "Catalunya, lliure de bosses!", considera que la campanya "Envàs, on vas?" mostra els límits de la gestió dels envasos.

Iniciativa Verds, per la seva banda, ja ha demanat la retirada de la campanya, que, segons les previsions, s'acaba aquesta setmana.


DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut