Barcelona

L'afluència a les farmàcies puja fins a un 20% el primer dia que ja no cobren l'euro per recepta

El sistema informàtic ha funcionat correctament, sense els problemes que va tenir quan es va implantar la taxa. El vicepresident del Col·legi de Farmacèutics diu que ja s'ha notat un increment de públic.

RedaccióActualitzat
A Catalunya ja no es cobra l'euro per recepta. A les onze de la nit s'ha deixat d'aplicar i el sistema informàtic ha suportat bé el canvi i ha funcionat correctament, sense els problemes que va tenir quan es va implantar la taxa. Els usuaris ja han començat a beneficiar-se de la suspensió de la taxa i s'ha notat un increment de l'afluència a les farmàcies catalanes. El vicepresident del Col·legi de Farmacèutics ha explicat que tenen entre un 15 i un 20% més de clients. La suspensió de la taxa s'aplicarà, com a mínim, durant cinc mesos.

La mesura arriba després que el Tribunal Constitucional ha notificat a la Generalitat la suspensió de la taxa, una decisió adoptada aquest dimarts en admetre a tràmit el recurs contra aquesta mesura presentat pel govern espanyol, segons han informat fonts del tribunal. En la resolució, l'alt tribunal dóna quinze dies a l'executiu català per personar-se en el procés i formular al·legacions, una gestió que la Generalitat ja va anunciar que faria.

Un cop fet aquest tràmit i des de les onze de la nit d'aquest dimecres, les més de 3.000 farmàcies catalanes han deixat de cobrar l'euro per recepta. La jornada d'impàs va ser relativament tranquil·la i amb poques incidències, però amb moltes preguntes dels usuaris. En una primera fase, el sistema informàtic de les farmàcies indicarà que no cal cobrar l'euro als usuaris cada vegada que es facturi una recepta, i, en una segona fase, "d'aquí deu o quinze dies", el sistema deixarà de preveure aquesta opció.

Els farmacèutics no valoren la mesura en si, però sí que conviden a obrir un debat profund sobre el finançament de la sanitat pública. A més, segons ha admès en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" el vicetresorer del Col·legi de Farmacèutics, Jordi Casas, tot plegat fa augmentar la preocupació per la situació econòmica dels farmacèutics: "Ja estem patint més de dos mesos d'endarreriments" i, si això s'agreugés, la situació seria "bastant preocupant".

La suspensió de l'euro per recepta, que va entrar en vigor el juny passat, ha permès reduir la despesa farmacèutica un 20%. La mesura ha quedat en suspens durant cinc mesos, però és prorrogable fins que el Constitucional dictamini sobre el recurs del govern espanyol contra la mesura.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut