Barcelona

El president Mas acusa el govern espanyol d'asfixiar econòmicament Catalunya

El president de la Generalitat acusa el govern espanyol d'asfixiar econòmicament Catalunya i diu que "no dóna alternatives, va a sac", però s'ha mostrat convençut que "si Catalunya no se'n surt, Espanya tampoc no se'n sortirà". Sobre el procés sobiranista, per Artur Mas, Espanya té "claríssim que el procés de Catalunya s'ha d'avortar i faran tot el possible per fer-ho" i ha denunciat que hi ha interès a mostrar Catalunya "com un país dominat només per la corrupció".

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que en cap moment, després de les eleccions, s'ha plantejat plegar, malgrat admetre que el resultat "no va ser el que volíem". En la primera entrevista concedida des del debat d'investidura, Mas ha instat "l'Estat, no el govern espanyol, sinó l'Estat com a concepte" a "presentar alguna solució que sigui atractiva per a Catalunya", perquè hi ha un "problema molt gran". Segons el president català, si aquesta solució no arriba, la línia que cal seguir és consultar el poble de Catalunya, una cosa que "no s'ha fet en 300 anys". Per Mas, s'ha arribat a un nivell de "maduresa" "en què no tenim més camí que anar en aquesta línia".

Als micròfons de Catalunya Ràdio, Mas ha recordat que "el dret a decidir no vol dir necessàriament" estar d'acord amb l'estat propi, i ha defensat que cal construir una majoria àmplia de cara a la consulta, que és el gran repte que afronta Catalunya juntament amb la necessitat de sortir de l'asfíxia econòmica actual. Pel que fa a la pregunta que s'ha de fer en aquest referèndum, Mas ha considerat que no és encara el moment d'obrir aquest debat, però ha afirmat que "hem de pensar si s'inclou una sola pregunta o més d'una". En aquest sentit, ha recordat que els escocesos en volien més d'una, malgrat que finalment han pactat amb el govern britànic que se'n farà una de sola.

Encara sobre la consulta Mas confia que "sempre trobarem alguna via per trobar un marc de legalitat", tot i que ha reconegut que la qüestió clau és si serà una consulta amb vinculació jurídica. En qüestió de dates, Mas, que ha donat un paper secundari a la Corona en tot el procés sobiranista, més de portes endins que no pas enfora, ha assegurat que serà el 2014, excepte en el cas que fer-ho sigui "pitjor que millor".

Catalunya, "un país dominat només per la corrupció"


Sigui com sigui, el president català avisa que el camí està ple de dificultats: "A Espanya tenen claríssim que el procés de Catalunya s'ha d'avortar i faran tot el possible per fer-ho". És en aquest context que emmarca el que considera joc brut de la campanya electoral, un joc brut en què, assegura, "ja hi comptava". "A Madrid ho tenen molt clar", ha dit, i ha afegit que "aquí a vegades anem amb el lliri a la mà", però "volen desestabilitzar la política catalana". De fet, el president ha anat més lluny i ha denunciat que hi ha interès a mostrar Catalunya "com un país dominat només per la corrupció".

"Catalunya no pot estar desarmada com ara"

Respecte a la situació econòmica, el president català té clar que "hem de tenir instruments d'Estat per sortir-nos-en". "En un futur, Catalunya no pot estar desarmada com ara", ha assegurat per reafirmar el missatge que el govern espanyol ofega les autonomies. "No dóna alternatives, va a sac", ha dit, just l'endemà que el Constitucional hagi deixat en suspens l'euro per recepta, una mesura amb la qual el govern català volia contribuir a eixugar el dèficit.

Per Mas, l'ofec del govern espanyol arriba a un punt que fins i tot posa en qüestió l'autonomia "en la mesura que no pot prendre decisions ni finançar-se. Tot i aquesta asfíxia, però, Mas considera que "arriba un moment que les coses bàsiques s'han d'anar pagant" i després d'assegurar que "no som una ciutat autònoma del nord d'Àfrica", s'ha mostrat convençut que "si Catalunya no se'n surt, Espanya tampoc no se'n sortirà".

"CiU no implosionarà"

Artur Mas també s'ha referit a la relació amb Unió i les divergències que tenen respecte al procés sobiranista. Pel líder de Convergència, que s'ha mostrat confiat que "CiU no implosionarà", "ja vindrà el moment de les últimes decisions", però, mentrestant, ha ressaltat que la federació està d'acord amb el més important, el dret a decidir. "Duran adverteix que ens hem de fixar en el mandat de les eleccions", ha dit Mas, que hi està d'acord.

El president català també ha defensat l'actuació del seu company de federació respecte al "cas Pallerols" en assegurar que en el seu moment ja va dimitir qui havia de dimitir. També ha qualificat de "garantia de transparència" el fet que el "cas ATLL" hagi acabat als tribunals i ha ressaltat que el que s'ha recorregut ha estat una decisió tècnica sobre el concurs, i no pas política.

Per últim, respecte a la declaració de sobirania que la setmana que ve votarà el Parlament de Catalunya, Mas s'ha mostrat confiat que, finalment, el PSC s'hi sumi, perquè en l'última versió "bàsicament s'hi parla del dret a decidir". "No crec que tinguin el desig de quedar-se al costat del PP", ha afegit el president.

Escolta l'entrevista íntegra



VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut