Imatge de la proposta de declaració de sobirania i el dret a decidir del poble català
Imatge de la proposta de Declaració de Sobirania i el dret a decidir del poble català (Foto: ACN)
Barcelona

L'ANC condiciona el suport a la declaració sobiranista al fet que reconegui que "el poble català és sobirà"

L'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació de Municipis per la Independència condicionen el suport a la declaració al fet que no es retiri aquest punt, que és el que allunya el PSC del consens. I rebutgen que, a la consulta, s'hi pugui incloure una tercera resposta a favor d'assumir més competències sense disposar d'Estat propi.

RedaccióActualitzat
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) donaran suport a la declaració sobiranista que ha d'aprovar el Parlament de Catalunya si diu "clarament que el poble català és sobirà". Les dues entitats condicionen el suport a la declaració al fet que no es retiri aquest punt, que és el que allunya el PSC del consens. Ho han deixat clar abans de la reunió que els cinc partits favorables al dret a decidir tindran aquest divendres per intentar arribar a un acord.  

En una roda de premsa a Barcelona, l'ANC i l'AMI han explicat que no els ha agradat que, de la proposta de declaració de CiU i ERC, n'hagi desaparegut la referència explícita a l'Estat propi, inclosa en el text que van acordar inicialment les dues formacions. Tot i aquesta "clara rebaixa", estan disposades a avalar el text, sempre que no s'hi facin més renúncies.

La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, defensa que la declaració digui amb claredat que "el poble català és subjecte polític i jurídic que té dret a decidir el seu futur, sense ingerències externes". Tant l'ANC com l'AMI opinen que intentar sumar el PSC a l'acord no pot anar en detriment d'aquest punt.

Les dues organitzacions tenen previst difondre un manifest i començar el mateix dia 23 de gener, quan s'ha de votar la declaració, una campanya a favor del "sí a la independència". L'AMI també impulsarà mocions als ajuntaments a favor del dret a l'autodeterminació.

Pel que fa a la consulta, rebutgen que pugui incloure una tercera resposta a favor d'assumir més competències sense disposar d'Estat propi i alerten que la pregunta ha de ser "clara i explícita a favor o en contra de la independència de Catalunya o d'un Estat propi dins d'Europa", de manera que només es pugui contestar "sí, no, o votar en blanc".

Anar al contingut