Luis de Guindos, ministre d'Economia (Foto: EFE)
De Guindos declararà com a testimoni en el "cas Bankia"
Madrid

De Guindos declararà com a testimoni en el "cas Bankia"

La Fiscalia Anticorrupció ha defensat que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, declari com a testimoni a l'Audiència Nacional pel "cas Bankia" perquè aclareixi la seva intervenció durant les setmanes prèvies a la dimissió de Rodrigo Rato com a president de l'entitat.

RedaccióActualitzat
La Fiscalia Anticorrupció ha defensat que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, declari com a testimoni a l'Audiència Nacional pel "cas Bankia" perquè aclareixi la seva intervenció durant les setmanes prèvies a la dimissió de Rodrigo Rato com a president de l'entitat.

Fonts jurídiques han informat que Anticorrupció ja ha remès el seu informe al jutge Fernando Andreu. Anticorrupció tampoc s'oposa a la compareixença de Jaime Castellanos, president de Lazard, l'entitat que va assessorar Bankia en la seva estrena borsària, com també va demanar UPyD en un escrit el passat 9 de gener.

Les fonts consultades han explicat que el ministeri públic considera que aquestes diligències, sobre les quals s'haurà de pronunciar Andreu, no serien improcedents perquè no tenen un caràcter dilatori o contrari a l'objecte del procediment.

En la seva declaració del 20 de desembre, Rodrigo Rato va assegurar que el govern espanyol li havia demanat un nou pla de viabilitat per a l'entitat pocs dies després que el Banc d'Espanya va aprovar el Pla de Recapitalització i el Pla Estratègic de BFA-Bankia fins al 2015.

Bankia va fer el nou document i el 4 de maig de 2012 va remetre al Ministeri d'Economia l'anomenat Pla de Desinversió, Sanejament i Millora de Marge, en què es preveia un escenari econòmic pitjor i es demanaven sanejaments per valor de 9.639 milions d'euros i una ajuda pública al FROB de 7.000 milions.

El govern espanyol el va rebutjar, Rato va dimitir i es va produir el nomenament de José Ignacio Goirigolzarri com a nou president de Bankia.

El partit de Rosa Díez va decidir demanar al jutge que cités a declarar De Guindos perquè, tot i que Rato no va dir qui havien estat els seus interlocutors al Ministeri d'Economia, del seu relat "es dedueix que aquestes converses es van tenir al més alt nivell".

Pel partit, és "absolutament imprescindible" que De Guindos expliqui per què va exigir un nou pla a Bankia al marge del Banc d'Espanya, què demanava que figurés en aquest document i en virtut de quina competència va interferir en la tasca de supervisió de l'organisme.

Pel que fa a Castellanos, UPyD indicava que Rato i el directiu de Lazard van constituir junts una societat immobiliària (Paracuga), malgrat que l'expresident de Bankia havia negat davant el jutge tenir cap relació professional o comercial amb ell, al marge de la derivada de Lazard.

En un escrit complementari a la seva declaració, que Andreu va incorporar a la causa dilluns passat, l'exvicepresident del govern espanyol explicava que el 30 d'octubre de 2009 va constituir amb Castellanos i altres persones aquesta societat immobiliària, tot i que concretava que "no ha fet cap operació mercantil de cap tipus".

Tres anys després, segons l'escrit de Rato, va fer públic el seu acord de dissolució, liquidació i extinció, que va ser presentat al registre mercantil el passat 29 de novembre.

Finalment, aclaria que actualment forma part, amb Castellanos i altres persones, d'una comunitat de béns titular d'un local comercial a Alcorcón (Madrid), que està llogat a tercers.

Anar al contingut