Menjador escolar amb els monitors repartint el menjar
Les empreses i associacions ja no poden fer front a la despesa de transport i menjador
Barcelona

Hisenda obliga els serveis de menjadors i extraescolars a apujar l'IVA fins al 21%

El serveis de monitors, menjadors i extraescolars es podrien encarir encara més. Hisenda ha advertit les empreses que ofereixen aquests serveis a les escoles que han de pagar un 21% d'IVA. Fins ara no s'ha pagat IVA per aquest concepte.

RedaccióActualitzat
Els serveis de monitors, menjadors i extraescolars es podrien encarir encara més. Hisenda ha advertit les empreses que ofereixen aquests serveis a les escoles que han de pagar un 21% d'IVA. Fins ara no han pagat IVA per aquest concepte.

Les empreses asseguren que no poden assumir aquest sobrecost i adverteixen a escoles i pares que els serveis poden quedar tocats, ja sigui en el preu o en la qualitat. A hores d'ara hi ha desconcert en el sector, perquè moltes empreses i escoles encara no n'han estat informades.

Del preu d'un menú escolar, la meitat correspon al menjar i al servei de cuina, l'altra meitat és per cobrir les despeses de contractació de monitors que atenen els alumnes durant l'hora de menjador. La majoria d'empreses que ofereixen aquest servei de monitors han aplicat durant anys la normativa europea i la llei de l'IVA que eximeix l'educació a la infància i la joventut de pagar-lo. Segons una recent comunicació vinculant emesa pel Ministeri d'Hisenda, aquests serveis no queden lliures de tributar, i se'ls ha d'aplicar el 21% d'IVA.

El document defineix ensenyament com tot allò que transmet coneixement, i deixa fora d'aquesta definició totes aquelles activitats no incloses en un pla d'estudis. Per tant, acaba concloent que els serveis educatius complementaris no poden acollir-se a l'exempció de l'IVA.

Això també afecta el servei de monitors en les activitats extraescolars o en les hores d'acollida. L'aplicació de l'IVA acabarà afectant, de retruc, les famílies.

Segons Oriol Carbonell, vicepresident de l'Associació Catalana d'Empreses de Lleure, Educació i Cultura, "Una de dos, o apugem el preu o abaixem els serveis. Seria molt complicat que els pares es fessin càrrec d'un augment de preu, però encara seria més complicat reconvertir el sector perquè això voldria dir acomiadaments i altres mesures."

De moment, aquest document no ha arribat a totes les empreses que s'hi dediquen, perquè Hisenda l'ha adreçat a la patronal del sector, arran d'una consulta feta des d'aquesta entitat, que és qui l'està difonent.

El text inclou l'aplicació del 21% d'IVA tant en empreses mercantils com en fundacions i entitats sense ànim de lucre que també ofereixen aquests serveis.

El sector pensa que és impossible aplicar l'impost ara, a mig curs amb tots els preus establerts, però assegura que l'hauran de començar a aplicar el curs vinent.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut