Madrid

Espanya exporta armes per valor de sis milions d'euros diaris

Les vendes a l'exterior han crescut exponencialment en l'última dècada: gairebé un 800%. Són conclusions d'un informe elaborat pel Centre d'Estudis per la Pau Josep M. Delàs.

RedaccióActualitzat
Cada dia, Espanya exporta armes per valor de sis milions d'euros. Aquestes vendes a l'exterior han crescut exponencialment en l'última dècada: gairebé un 800%. Són conclusions d'un informe elaborat pel Centre d'Estudis per la Pau Josep M. Delàs.

Les raons del creixement

Segons l'investigador del centre, Jordi Calvo, al darrere hi ha una voluntat política expressada, per exemple, al decret que el govern del PP va aprovar l'any passat, i que situa l'Estat com a avalador de les operacions de compravenda d'armes: "Això vol dir que hi ha una aposta política, el govern ha canviant lleis, ha promocionat la relació entre les empreses que venen i els governs que compren, fent-se avalador, i tot això ha fet que Espanya estigui ara per ara en el G-8 dels exportadors d'armes."

El destí de les armes

L'Aràbia Saudita, Egipte, el Marroc, Bahrain, Colòmbia, Mali, Mèxic, l'Índia..."Amb aquesta pressió que s'ha d'exportar i que han de fer negoci", diu Jordi Calvo, "venen armes a una infinitat de països que violen els drets humans o que tenen inestabilitat política o directament estan en conflicte armat; la legislació europea o la mateixa legislació espanyola diuen molt clarament que no és permès".

El rol de la Unió Europea

En conjunt, les exportacions d'armes des dels països europeus va créixer el 2011 un 20%, fins als 37 bilions d'euros. En opinió de Calvo: "No hi ha un Premi Nobel mes immerescut que el que ha rebut la Unió Europea, si tenim en compte que és una de las regions que més armes ven al món."

Els estats petrolers del golf Pèrsic han substituït els EUA com a principal client.
Anar al contingut