Pancartes protestant contra el "fracking"
El subsòl és competència estatal i ni els ajuntaments ni la Generalitat poden decidir-hi res
Barcelona

Ajuntaments i entitats de la Catalunya central i la Costa Brava, en peu de guerra contra el "fracking"

A la Costa Brava, una empresa ha sol·licitat permís per fer aquest tipus de prospeccions i tot just ara s'obren dos mesos per poder-hi presentar al·legacions. Però el projecte més avançat és el que afecta vuit municipis d'Osona, vuit del Ripollès i set més de la Garrotxa.

RedaccióActualitzat
Ajuntaments i entitats de la Catalunya central i la Costa Brava estan en peu de guerra contra el "fracking", un mètode molt agressiu de prospecció per mirar de trobar gas o petroli al subsòl.

A la Costa Brava, una empresa ha sol·licitat permís per fer aquest tipus de prospeccions i tot just ara s'obren dos mesos per poder-hi presentar al·legacions. Però el projecte més avançat és el que afecta vuit municipis d'Osona, vuit del Ripollès i set més de la Garrotxa.

Sant Pere de Torelló es vol declarar municipi lliure de "fracking", com ja han fet Vic i Ripoll. L'Ajuntament va arribar a temps de presentar al·legacions al projecte que vol dur a terme prospeccions per a possibles extraccions d'hidrocarburs al seu territori amb el mètode de fractura hidràulica, també conegut com "fracking".

Altres municipis d'Osona, la Garrotxa i el Ripollès també s'oposen al projecte, que afecta 76.000 hectàrees d'aquestes comarques. Es queixen que ni l'Estat ni l'empresa privada els han informat de res. La sol·licitud del permís es va publicar al DOGC a l'octubre del 2011 i molts consistoris no van poder presentar-hi al·legacions.

"L'alerta neix quan diuen que darrere de les exploracions hi ha amagat un intent de prospecció a través d'aquest mètode que té un greu impacte ambiental. I que, per tant, en el moment d'al·legacions no ho vàrem fer, perquè la nostra alerta apareix més tard, quan tenim més informacio d'aquest sistema de dissoldre la roca mare", ha denunciat l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell.

En el mateix sentit s'ha pronunciat l'alcaldessa de Vallfogona de Ripollès, Carme Freixa, ha denunciat que el projecte "té una implicació important per al territori i no n'hem sabut res més. Sí que han complert el tràmit d'informació pública a través del DOGC, però ens sembla que, com a part implicada, els municipis n'hauríem d'haver set informats directament".

Una competència estatal

El subsòl és competència estatal i ni els ajuntaments ni la Generalitat poden decidir-hi res. L'únic marge legal d'actuació dels municipis seria negar-se a l'atorgament de permisos municipals per a la utilització de l'aigua o per obrir pistes forestals perquè hi passin vehicles pesants.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut