Madrid

Rajoy anuncia que sotmetrà a una auditoria externa i una investigació interna els comptes del PP

La direcció del PP, amb el president Mariano Rajoy al capdavant, s'ha reunit a la seu del carrer Génova de Madrid amb una qüestió sobre la taula: l'escàndol que ha provocat el "cas Bárcenas", de presumpta corrupció, que implicaria alts càrrecs del Partit Popular. Rajoy ha anunciat que sotmetrà els comptes del PP a una auditoria externa i a una investigació interna.

RedaccióActualitzat
El president espanyol i líder del PP, Mariano Rajoy, farà una auditoria externa i una investigació interna sobre els comptes de la formació. És el que ha anunciat al comitè executiu que s'ha celebrat a la seu del carrer Génova de Madrid amb una qüestió sobre la taula: l'escàndol que ha provocat el "cas Bárcenas", de presumpta corrupció, que implicaria alts càrrecs del Partit Popular. Rajoy ha explicat que ha encarregat a la secretaria general del partit que es faci una investigació "profunda" i que se sotmeti a una auditoria externa.

La "número dos" del PP, María Dolores de Cospedal, ha explicat, després de la reunió que ha delegat en l'actual tresorera del partit, Carmen Navarro, perquè dirigeixi la investigació interna i que es revisi "fins a l'últim paper", i ha informat que s'analitzarà "tot, tot".


Pacte d'estat contra la corrupció


A més, també ha anunciat que proposarà a la resta de partits polítics un gran pacte d'estat contra la corrupció, per consensuar noves mesures que contribueixin a posar fi a aquesta xacra. En aquest sentit, ha demanat a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que encarregui un estudi al Centre d'Estudis Polítics i Constitucionals sobre mesures de regeneració democràtica que ja està en marxa i que, quan estigui enllestit, servirà de document base per consensuar amb la resta de formacions. L'estudi es podria enllestir en el termini d'un mes.

Compareixença de Montoro


A més, el president del PP també ha decidit que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, comparegui al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre l'amnistia fiscal a què, suposadament, s'hauria sotmès l'extresorer Bárcenas, una compareixença que havia sol·licitat el PSOE. El líder popular ha transmès un missatge de tranquil·litat a la seva cúpula i ha afirmat que estan estudiant la possibilitat de portar als tribunals els mitjans de comunicació que consideren que han publicat informacions falses.

En la compareixença davant la premsa posterior a la reunió, la número 2 del partit, María Dolores de Cospedal, ha negat rotundament que el partit hagi tingut mai comptes en paradisos fiscals i ha afirmat que la investigació contribuirà a aclarir els fets. També ha assegurat que no es fa responsable de possibles actuacions particulars irregulars.

Més silencis que paraules

Els membres del comitè executiu de la formació han mostrat poques ganes de parlar amb la premsa a l'arribada a una reunió en què s'intentarà marcar una estratègia sobre aquest possible cas de corrupció, que els tocaria de ple.

La majoria de dirigents populars han accedit a la seu del partit amb cotxe, i, dels pocs que ho han fet a peu, només uns quants, com el president del Congrés, Jesús Posada, i el de la Junta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, han volgut parlar. I ho han fet per donar suport a les mesures que, per ara, ha anunciat la direcció del partit. En canvi, han optat pel silenci Esperanza Aguirre, Alberto Ruiz-Gallardón, Luisa Fernanda Rudi i Alberto Fabra, entre altres.

El PP afronta la reunió enmig de la tempesta que ha provocat el cas i coincidint amb l'aparició a la premsa de diverses informacions que afegeixen llenya al foc. D'una banda, un diputat de l'època del govern d'Aznar admet que es pagaven sobresous amb diner negre i parla de quantitats en funció de les responsabilitats. De l'altra, un altre extresorer del PP, Jesús Sanchís, ha desmentit que Bárcenas estigués vinculat amb els seus negocis familiars, arran, també, de filtracions periodístiques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut