Gràfic del cabal de l'Ebre. Font de les dades: CHE
Gràfic del cabal de l'Ebre. Font de les dades: CHE

El cabal de l'Ebre arriba a nivells màxims a Saragossa

Actualitzat
La cresta de la crescuda de l'Ebre ja arriba a Saragossa; des d'ahir a la tarda, el cabal ja està en el període més alt i aquest dimecres ja s'acosta als 1.900 m³/s, amb una alçada al pont de Santiago de 4,80 metres.




Aquesta és la situació del cabal de l'Ebre amb dades d'avui, dimecres, 23 de gener, procedents de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.
Dimarts de la setmana passada, el riu Arga, a Etxauri, a Navarra, va augmentar dels 30 m³/s d'abans de les pluges a 1.000 m³/s i va provocar la primera crescuda forta de l'Ebre a Castejón. Si habitualment després d'una crescuda el descens del cabal és més lent i constant, aquesta vegada no ha estat així. A la neu caiguda a començaments de la setmana passada, s'hi sumen les pluges molt abundoses, en alguns casos de més de 100 mm, de la segona meitat de la setmana. El resultat són uns rius carregats d'aigua, el cabal dels quals, en arribar a l'Ebre, fa saltar les alertes a les estacions d'aforament, marcades amb punts vermells.



En el cas de Castejón, si el dia 16 s'hi va registrar un cabal màxim de 1.735 m³/s i després va començar a baixar, el dia 20 es va arribar a un pic encara més gran, amb 2.212 m³/s. Tot aquest cabal arribarà a Saragossa entre dimecres i dijous. L'actual nivell del cabal de Saragossa, amb 1.868 m³/s, correspon a la crescuda de fa dos dies a Castejón, actualment amb 1.113 m³/s. Així, doncs, l'aigua de l'Ebre triga dos dies, aproximadament, a anar de Castejón a Saragossa.

Tot aquest cabal obliga els embassaments de Mequinensa i Riba-roja a obrir comportes a l'espera d'esmorteir tota la quantitat d'aigua que baixa per l'Ebre. El cabal a Tortosa supera els 1.000 m³/s.



Anar al contingut