Washington, EUA

Obama jura el càrrec per a un segon mandat davant de mig milió de persones

Barack Obama ha encetat el segon mandat amb una crida a la unitat del país per fer front als reptes econòmics i ha anunciat més reformes per aconseguir avenços socials per a tots els ciutadans.

RedaccióActualitzat
Quan passaven 22 minuts de les cinc de la tarda -hora nostra-, el so de les fanfàrries ha donat la benvinguda al president Barack Obama, que ha arribat a la tribuna del Capitoli, on ha estat àmpliament ovacionat. En la investidura del seu segon mandat, el president dels Estats Units ha volgut tornar a honorar Abraham Lincoln, ja que ha jurat el càrrec damunt la seva Bíblia, i també n'ha fet servir una altra, la de l'activista pels drets civils Martin Luther King.

Ja al discurs -que ha durat 18 minuts-, Obama s'ha mantingut esperançat i defensor dels principis que sempre l'han acompanyat. Ha reiterat que la igualtat d'oportunitats és bàsica perquè el país tiri endavant i ha posat en valor la classe mitjana nord-americana, que ha de fer possible la prosperitat dels EUA. Obama ha recuperat el discurs de lluita contra el canvi climàtic, ha defensat els drets dels homosexuals i ha volgut estrènyer llaços, encara més, amb la comunitat llatina.

Obama ha inclòs diverses vegades al seu discurs l'expressió "Nosaltres, el poble" ("We, the people"), les primeres paraules de la Constitució dels Estats Units. Expressió que li ha servit per lligar les constants referències que ha fet a les bases fundacionals del país amb els problemes actuals. Així, Obama ha insisit que el país "no pot tenir èxit quan a un grup reduït els va molt bé", però la "resta amb prou feines pot aconseguir-ho". "Creiem -ha dit- que la prosperitat dels Estats Units ha de residir a les amples espatlles d'una classe mitjana creixent". I ha conclòs que "ara, més que mai, hem d'avançar junts com una sola nació".

El president nord-americà ha fet una referència a la immigració i ha dit que els Estats Units han de trobar la manera de donar la "benvinguda" als immigrants que lluiten a la recerca d'oportunitats i ha afirmat que el viatge que van iniciar els pares fundadors del país no conclourà "fins que trobem millors maneres de donar la benvinguda als que lluiten, els immigrants que encara veuen els Estats Units com una terra d'oportunitats".

Obama també ha promès "coratge" per intentar resoldre "pacíficament" les diferències amb altres països i ha subratllat que en les relacions internacionals arribar a un compromís és més efectiu que "les sospites i la por". "Donarem suport a la democràcia de l'Àsia i a l'Àfrica, de tot el continent americà al Pròxim Orient", ja que els EUA tenen l'obligació "d'actuar en nom dels que anhelen la llibertat".

El president nord-americà també ha fet una referència al canvi climàtic, quan ha dit que no respondre a l'"amenaça del canvi climàtic" seria una "traïció als nostres fills i a les generacions futures". "Com a poble encara creiem que les nostres obligacions com a nord-americans no són només cap a nosaltres mateixos, sinó amb la posteritat."

El vicepresident, Joe Biden, per la seva banda, ha jurat el càrrec sobre una Bíblia que pertany a la seva família des de l'any 1893. A sobre hi ha jurat totes les preses de possessió que ha fet com a senador. Com Obama, Biden ha jurat davant la magistrada del Tribunal Suprem Sonia Sotomayor, novaiorquesa d'origen porto-riqueny.

A la cerimònia hi eren els expresidents Jimmy Carter, el president viu de més edat, que va governar entre el 1977 i el 81, i també Bill Clinton, acompanyat de la seva dona, Hillary. No hi han assistit cap dels dos presidents Bush; el pare està convalescent d'una greu malaltia. També hi eren, en aquest grup selecte de convidats, líders històrics dels drets civils i una presència notable de representants de la comunitat llatina, de la política, l'exèrcit o la cultura, com l'actriu Eva Longoria, molt activa a la campanya presidencial.

Els balls d'honor posen el punt final als actes de presa de possessió

Els actes de presa de possessió d'Obama s'han acabat amb els tradicionals balls en honor del nou president. La crisi ha convertit les deu festes de fa 4 anys en només dues, però no hi han faltat el glamur i artistes com Alicia Keys, Jennifer Hudson, Katy Perry i Stevie Wonder, entre d'altres.

Al ball inaugural, Alicia Keys ha versionat el seu èxit "Girl on fire" per "Obama is on fire". També hi han participat Maná, Katy Perry, Stevie Wonder i membres de la sèrie musical "Glee", entre d'altres.

De manera excepcional, el jurament del càrrec es va fer aquest diumenge en privat a la Casa Blanca, perquè la Constitució nord-americana estableix que els presidents han de jurar el càrrec el 20 de gener, però, com que era diumenge, aquesta vegada es va decidir separar l'acte formal i el discurs públic, seguit de la desfilada amb el cotxe presidencial pels carrers de Washington.
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut