Brussel·les

L'holandès Jeroen Dijsselbloem relleva Jean-Claude Juncker al capdavant de l'Eurogrup

Els ministres de Finances de l'Eurogrup han triat l'holandès per substituir el veterà Jean-Claude Juncker. A la reunió també s'hi ha aprovat el segon paquet d'ajudes a la banca espanyola.

RedaccióActualitzat
L'Eurogrup ja té nou president. Es tracta de l'holandès Jeroen Dijsselbloem, que tal com estava previst ha estat escollit pels ministres de Finances de l'Eurozona en substitució de Jean-Claude Juncker. L'elecció de Dijsselbloem, però, no ha estat per unanimitat, perquè el representant espanyol, és a dir, el ministre De Guindos, no hi ha votat a favor, sinó que s'ha abstingut.

Preguntat sobre aquest punt, el nou president de l'Eurogrup ha dit: "El meu col·lega espanyol no ha explicat les raons d'aquesta decisió. O sigui que li haureu de preguntar a ell quines són les raons. Però m'ha dit, cosa que agraeixo molt, que, evidentment, ara que he sortit escollit com a proper president de l'Eurogrup, treballarà amb mi d'una manera molt professional i positiva."

Espanya era reticent al seu nomenament i li exigia el compromís de representar tothom. França, que finalment l'ha votat, li reclamava un equilibri entre la consolidació pressupostària i el creixement. Les reticències dels dos països s'entenen si es té en compte que Holanda és un dels membres més partidaris d'imposar una austeritat a ultrança.

En aquest sentit, a la primera roda de premsa després de ser escollit, Dijsselbloem ha dit que l'eurozona ha apostat per la línia continuïsta i ha assegurat que cal continuar les reformes i la consolidació fiscal que els inversors han valorat positivament.

Jeroen Dijsselbloem, de 46 anys, és economista i està especialitzat en política agrària. Té fama de discret, educat i pausat. Domina l'anglès i té una pronúncia destacable. Va ser nomenat fa només tres mesos com a ministre de Finances del govern holandès. Alguns compatriotes seus van posar en dubte la seva falta d'experiència i ell els va respondre que un ministre mai no en pot saber més que els tècnics del seu departament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut