Israel

Netanyahu guanya les eleccions a Israel per un marge ajustat i comença a buscar socis de govern

La sorpresa dels comicis l'ha donat el partit de centre laic Yesh Atid, del periodista Yair Lapid, que, sense experiència en política, s'ha convertit en la segona força del Parlament, amb 19 escons.

RedaccióActualitzat
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha guanyat les eleccions generals a Israel, però tindrà un marge més estret, que li obre un període de complicades negociacions per formar govern. Amb gairebé el 100% dels vots escrutats, la candidatura del Likud-Beitenu, encapçalada per Netanyahu, obté 31 diputats dels 120 escons del Parlament, lluny dels 42 que tenia fins ara. És una pèrdua considerable de vots, però el Likud-Beitenu continua sent la formació més votada. Netanyahu ha donat per bons aquests resultats i ja ha demanat un govern ampli. Quan han sortit els sondejos, Netanyahu ja havia agraït la reelecció a la seva pàgina de Facebook.

La sorpresa dels comicis l'ha donat el partit de centre laic Yesh Atid, del periodista Yair Lapid, que, sense experiència en política, s'ha convertit en la segona força del Parlament, amb 19 escons. En les seves primeres declaracions, Lapid ha assegurat que els "ciutadans d'Israel han dit 'no' a la política de la por i l'odi, 'no' al radicalisme i a l'antidemocràcia", i ha afegit: "Aquesta nit ha recaigut sobre les nostres espatlles una gran responsabilitat."

Com a tercera força hi ha el Partit Laborista, de Shelly Yachimovich, amb 15 escons. En canvi, el partit ultranacionalista de Naftali Bennet només s'endú 11 escons, lluny del que preveien les enquestes, i es queda com a quarta força, juntament amb el partit ultraortodox Shas, que obté els mateixos escons. Els segueixen la formació Judaisme Unit de la Torà, amb 7 escons, i Hatnua, de l'excap de l'oposició Tzipi Livni, i el front pacifista Meretz, tots dos amb 6 escons. La Llista Àrab Unida sorprèn, amb 5 escons; el Front Judeoàrab per la Igualtat Jadash, n'obté 4, i el Pacte Democràtic Àrab, 3. Just per sobre del 2% que cal per poder tenir representació parlamentària a Israel hi ha Kadima, que fins ara era el partit amb més representació parlamentària i que ara obté dos diputats.

Tot i haver guanyat, Benjamin Netanyahu podria tenir dificultats per formar govern, si bé s'ha mostrat disposat a formar una coalició tan àmplia com sigui possible. Dit i fet. El reelegit primer ministre ha trucat a Yair Lapid per dir-li que junts poden fer "grans coses per l'Estat d'Israel", segons informa el diari digital "Ynet".

Un cop passin les eleccions, el president de l'Estat, Shimon Peres, haurà de mantenir consultes amb els diferents partits i assignar la formació de govern al candidat amb més suport a la cambra. Per fer-ho té un termini de 28 dies, que es pot ampliar dues setmanes més.

Mai cap partit ha obtingut la majoria absoluta al Parlament en les divuit eleccions que s'han fet des que es va establir l'Estat d'Israel.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut