El ministre d'Economia, Luis de Guindos
De Guindos ja va anunciar fa unes setmanes que el PIB no seria tant dolent com el previst
Madrid

L'economia espanyola va caure l'any passat un 1,3%, segons el Banc d'Espanya

El Banc d'Espanya ha informat que l'economia espanyola va caure un 1,3% el 2012, dues dècimes menys que les previsions inicials del govern de Mariano Rajoy. La continuada reducció de la feina i el context financer són dues de les claus d'aquesta caiguda del PIB, segons l'entitat emissora.

RedaccióActualitzat
L'economia espanyola va caure un 1,3% el 2012, segons les estimacions del Banc d'Espanya, que destaca el context financer d'"elevada tensió", la consolidació fiscal i la continuada reducció de la feina com algunes de les claus de l'any passat.

En els últims tres mesos de l'any, la recessió es va intensificar i el PIB va retrocedir el 0,6% en relació al trimestre anterior, segons afirma l'entitat emissora.

L'autoritat monetària apunta en el seu butlletí econòmic mensual que la davallada del PIB respon a una contracció de la demanda nacional superior a la de l'any precedent (3,9%), tant pel que fa al consum com en la inversió. Mentrestant, la demanda exterior va atenuar la contracció amb una aportació positiva de 2,6 punts percentuals, gràcies a l'avanç de les exportacions i al descens de les importacions. L'ocupació va disminuir el 2012 a un ritme superior a l'any anterior, amb un descens estimat del 4,3%, a conseqüència en part per la pèrdua de llocs de treball públics, que va caure per primera vegada des que va començar la crisi.

Abans d'acabar l'any, el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ja va assegurar que l'economia espanyola registraria aquest any una caiguda "menys dolenta" de la prevista, ja que la contracció del PIB es quedaria entre l'1,3 i l'1,4%, davant l'1,5% calculat pel govern espanyol.






Anar al contingut