Madrid

Montoro anuncia l'aflorament de 40.000 milions d'euros però només en recapta 1.200

El ministre d'Hisenda ha assegurat en la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda del Congrés que la regularització fiscal especial, coneguda com a "amnistia fiscal", "no encobreix el delicte comès", "ni esborra ni neteja delictes", en referència al "cas Bárcenas", i ha criticat les posicions polítiques que estan "falsejant" el que realment passa en aquest procés.

RedaccióActualitzat
El ministre d'Hisenda ha assegurat en la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda del Congrés que la regularització fiscal especial, coneguda com a "amnistia fiscal", "no encobreix el delicte comès", "ni esborra ni neteja delictes" i ha criticat les posicions polítiques que estan "falsejant" el que realment passa en aquest procés.

Durant la seva compareixença, Montoro no ha citat en cap moment l'extresorer del PP Luis Bárcenas ni ha aclarit si es va beneficiar de l'amnistia fiscal, però ha insistit que aquesta regularització especial "no és opaca" i ha afirmat que els que l'han utilitzat estan registrats i identificats en la base de dades d'Hisenda.

El ministre ha insistit que "cap persona física o jurídica pot beneficiar-se" de l'amnistia si està enmig d'un procés administratiu o judicial.

I ha afegit que "hi ha un debat públic alimentat per posicions polítiques, però que estan falsejant el que realment és aquest procés; no es pot traslladar a la societat espanyola el que no és veritat; aquest és el límit de la política".

Per altra banda, el ministre estima que la quantitat total aflorada gràcies a l'amnistia fiscal arriba als 40.000 milions d'euros, quatre punts del PIB.

De tota manera, durant el període de la regularització només es van recaptar 1.200 milions, menys de la meitat de l'objectiu inicial de 2.500 milions, com va avançar el passat mes de desembre.

Segons el diputat Pedro Saura, del PSOE, de les dues xifres es dedueix que el gravamen mitjà ha estat del 3% i no del 10%, com s'havia anunciat. El percentatge encara podria ser més baix si la quantitat aflorada acaba sent més alta, com ha avançat Montoro. I és que Hisenda va flexibilitzar les condicions perquè els evasors s'acollissin al procés de regularització ja que, segons sembla, no hi trobaven prou avantatges.

La Direcció General de Tributs, en lloc de gravar tots els capitals aflorats al 10%, ho va fer només amb la part generada en els exercicis no prescrits, tres, en el cas de l'amnistia fiscal. Per això poden haver-hi casos en què els defraudadors haurien pagat menys de l'1% de tots els diners defraudats.

Montoro ha defensat que l'amnistia fiscal ha permès fer sortir a la llum béns i drets "fins ara amagats", que d'ara endavant tributaran de forma ordinària, i contribuirà a mantenir els ingressos de l'Estat i a "incrementar la fiabilitat dels comptes públics i avançar en la correcció del dèficit".

El ministre també ha concretat que els 40.000 milions aflorats han estat el resultat de les declaracions extraordinàries de 29.065 persones físiques i 618 persones jurídiques.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut