Miquel de Palol, en l'obertura de l'Any Espriu
Miquel de Palol ha glossat Espriu
Barcelona

Crits d'"independència" en l'inici de l'Any Espriu, amb un acte solemne al Palau de la Música

La inauguració oficial, que s'ha fet al Palau de la Música Catalana, ha arrencat amb una ovació i crits d'independència per rebre el president Mas. L'acte ha comptat, entre d'altres, amb la participació dels poetes Miquel de Palol o Josep Pedrals, actors com Pere Arquillué, Josep Maria Pou o Pep Tosar i cantants com Sílvia Pérez Cruz o Marisa Martins.

RedaccióActualitzat
L'Any Espriu, que porta per lema el seu vers "Ens mantindrem fidels", ha arrencat oficialment aquest dimecres al Palau de la Música amb un acte dirigit per Xavier Albertí. Ha estat una cerimònia de reivindicació nacional, no només pel compromís d'Espriu, sinó per la coincidència amb l'aprovació al Parlament, aquest mateix dimecres, de la declaració de sobirania de Catalunya. El públic ha rebut el president de la Generalitat, Artur Mas, amb una ovació i amb crits d'"independència".

En l'acte, Mas ha defensat el dret de Catalunya a avançar cap a l'autodeterminació. "Què és més fracàs, intentar-ho o no?", s'ha preguntat el president, que ha admès que "mai quan intentes una cosa tens la seguretat que sortirà al 100%", però ha afegit que "la nostra història ens ensenya que el fracàs, molt sovint, és la llavor de l'èxit i que l'error és el germen de l'encert".

Respecte del poeta, Mas ha destacat que "Espriu ens va ensenyar a salvar els mots, a estimar una llengua, el gust per la literatura i, a través de la llengua, els mots i la literatura, a estimar el país".

L'obertura de l'Any Espriu ha comptat amb la participació de poetes com Miquel de Palol, que ha glossat la figura d'Espriu, d'actors com Pere Arquillué, Josep Maria Pou o Pep Tosar i cantants com Sílvia Pérez Cruz o Marisa Martins, que han interpretat les cançons que Raimon va compondre amb poemes d'Espriu. Després del recital, el Cor del Gran Teatre del Liceu ha ofert un fragment de l'òpera "Nabucco", de Verdi.

Ha estat el primer acte per commemorar els 100 anys del naixement de Salvador Espriu, un dels autors més insignes de les lletres catalanes. Més endavant s'organitzaran diverses exposicions i actes commemoratius, com una gran mostra al CCCB comissariada per Xavier Bru de Sala, comissari de l'Any Espriu, i per Julià Guillamon. A Barcelona, està previst que s'instal·li una escultura dedicada a Espriu, però encara no se sap on.

Coincidint amb aquest primer acte, ja s'ha posat en marxa el web "Any Espriu 1913/2013", que durant tot l'any s'anirà s'actualitzant de nous continguts i mantindrà l'agenda al dia. A més, també hi destaca "la frase del dia". La d'aquest dimecres: "[Aquest país], l'hem embastardit, però és. L'hem malmenat, però existeix".

L'escriptor per dins, a "Espriu transparent"

Unes hores abans del tret de sortida oficial de l'Any Espriu, l'espai "Sentits", de Catalunya Informació, ha entrevistat en profunditat Agustí Pons, que acaba de publicar la primera gran biografia del poeta, "Espriu transparent", on pretén fer entenedor un autor amb fama d'hermètic.

La importància de la càbala en la seva literatura, les relacions amb les dones o la seva conversió en poeta-símbol són alguns punts que explica Pons en aquest llibre, on s'endinsa també en la seva infantesa. Precisament, és en aquesta etapa que es fonamenten algunes de les seves obsessions, com la mort. Catalunya Ràdio recorda Espriu mitjançant l'arxiu sonor, amb records i homenatges per al poeta.
Anar al contingut