Barcelona

CiU: "Si es vol federalisme, prèviament s'ha de voler el dret a decidir"

Oriol Pujol ha retret al PSC que s'hagi quedat fora del consens i ha afegit que la porta "continuarà oberta" per incorporar més suports a la Declaració. El cap del grup parlamentari de CiU defensa que el text "no és un declaració a favor de l'estat propi ni de la independència, ni del federalisme ni del pacte fiscal. És una declaració a favor de la democràcia".

RedaccióActualitzat
Solemnitat, però també alguns retrets en la intervenció de CiU en el ple per aprovar la Declaració de Sobirania del poble de Catalunya. "Estem escrivint història", ha celebrat el president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, que ha retret al PSC que s'hagi quedat fora del consens. "Si es vol el federalisme, previsament s'ha de voler el dret a decidir", ha indicat.

Pujol ha afegit que la porta "continuarà oberta", i no només al PSC, sinó "a tots", per incorporar més suports a la Declaració i ha defensat que el text "no és un declaració a favor de l'estat propi ni de la independència, ni del federalisme ni del pacte fiscal. És una declaració a favor de la democràcia". "No hi vegin coses que no hi són", ha remarcat.

Davant de grups com el PPC o C's, que han qüestionat la proposta i l'han considerada fora de la llei, Pujol ha reivindicat el dret del Parlament a fer aquest pas. "Aquesta cambra representa la sobirania del poble de Catalunya, i ha de poder fer actes i declaracions de sobirania. O no? No entenem la resistència a utilitzar aquest terme, és tant com negar el que representem", ha dit.

El secretari general de CDC ha argumentat que l'aposta de CiU pel dret a decidir respon a la necessitat de buscar "progrés" i de "millorar la qualitat de vida" de la gent. També ha apel·lat a la crida del poble, expressada tant a la manifestació de l'Onze de Setembre com a les eleccions del 25-N, quan "davant l'ofec econòmic" va reclamar "un canvi d'escenari".

Pujol ha enumerat els principis en què es basa la declaració de sobirania, entre els quals ha enumerat la legalitat democràtica, perquè "la democràcia no pot fer por a ningú", el diàleg "per descomptat, amb el govern de l'Estat", la cohesió social o l'europeisme. En aquest sentit, ha demanat a "l'Espanya democràtica que vulgui escoltar "que "facin per una vegada el que no s'espera i dialoguin".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut