Lloret de Mar

Denuncien que la legislació espanyola converteix la costa mediterrània en un port de blanqueig de diners de la màfia

L'estat espanyol s'ha convertit en un punt de trobada de diverses màfies a causa d'una legislació laxa en relació amb el blanqueig de capitals i perquè troben una gran qualitat de vida a la costa mediterrània.

RedaccióActualitzat
La costa mediterrània és un caramel per a les màfies. La situació és el resultat de la combinació d'un bon nivell de vida amb una legislació laxa que facilita que les organitzacions criminals puguin fer i desfer amb facilitat.

Després de la detenció de quatre persones a Lloret de Mar per un presumpte cas de blanqueig de capitals, l'expert en màfies russes i autor del llibre "Mafia rusa, mafia roja", Alejandro Riera, ha explicat al programa "El Cafè de la República" de Catalunya Ràdio que l'estat espanyol s'ha convertit en un punt de trobada de diverses màfies.

Riera assegura que la legislació és poc contundent en relació amb el blanqueig de capitals. Aquest ingredient, combinat amb el clima i la gran qualitat de vida a la costa mediterrània, formen un còctel ideal per a les organitzacions criminals. Segons l'expert, la màfia actua amb un perfil baix a la costa mediterrània, sense fer soroll, per poder continuar l'activitat de blanqueig de capitals.

Riera destaca que en l'anomenada operació Clotilde a Lloret de Mar hi ha el suposat vincle del cap local de la xarxa, Andrei Petrov, amb un dels principals traficants d'armes del món. És Semion Mogilevich, un dels deu delinqüents més buscats per l'FBI.

Relació amb "importants organitzacions criminals"

La Guàrdia Civil, responsable de l'operació Clotilde, assegura que té indicis que relacionen la xarxa gironina amb "importants organitzacions criminals" de Rússia. S'han detectat relacions amb grups criminals russos com Solntsevskaya i Solomonskaya.

Es creu que la màfia ha blanquejat més de 56 milions d'euros en els darrers anys a Lloret de Mar. La xarxa treia els diners de Rússia i els ingressava en paradisos fiscals. Des d'aquests bancs portaven després grans sumes a la costa gironina, on feien inversions financeres i immobiliàries.

La Guàrdia Civil ha descobert evidències que la màfia té societats estratègicament situades en països com les illes Seychelles, Xipre, la República Eslovaca i les illes Verges britàniques, entre d'altres.

Bona posició local

El presumpte responsable de la branca a Lloret de Mar, Andrei Petrov, estava ben posicionat socialment i fins i tot finançava clubs esportius de la zona. Petrov havia penetrat dins el teixit social i econòmic de la zona, a través d'empreses ben posicionades que servien per blanquejar diners que extreien de paradisos fiscals.

Juntament amb Petrov, hi ha tres detinguts més. Són el seu pare, la seva secretària i una persona vinculada a la Immobiliària Jimeno. Se'ls imputen delictes contra la hisenda pública, falsedat documental i blanqueig de capitals.

Els quatre detinguts en l'operació contra la màfia russa ahir a Lloret de Mar declararan dilluns davant el jutge.

Relacions polítiques?

La Guàrdia Civil també ha entrat a l'Ajuntament de Lloret per endur-se tots els expedients urbanístics relacionats amb Petrov. Es tracta d'esbrinar si va fer servir operacions immobiliàries com la construcció d'un centre comercial al solar on hi havia l'antiga plaça de toros de Lloret, o una promoció de 400 apartaments, per blanquejar diners de la màfia.

L'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, nega que l'ajuntament tingui cap relació amb la xarxa. Codina assegura que ell està molt tranquil, però la policia investiga la possible relació dels detinguts amb polítics catalans.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut