Barcelona

Arriba l'Ecosol com a moneda alternativa a l'economia especulativa

La crisi ha impulsat a tot Europa la creació de monedes alternatives a l'euro. Es calcula que en circulen unes 2.500, 25 a Catalunya. Han sorgit com una forma de potenciar l'intercanvi i el comerç local i solidari. Una d'aquestes monedes és l'Ecosol.

RedaccióActualitzat
La crisi ha impulsat a tot Europa la creació de monedes alternatives a l'euro. Es calcula que en circulen unes 2.500, 25 a Catalunya. La majoria estan vinculades a comarques o ciutats petites i han sorgit com una forma de potenciar l'intercanvi i el comerç local i solidari. Una d'aquestes monedes és l'Ecosol. Es va presentar el novembre passat en la primera Fira de l'Economia Solidària i ja hi ha una vintena d'establiments que l'accepten.

Ja estan en circulació 19.000 ecosols. Se'n poden demanar a través del web, ja sigui en bitllets reals o de forma virtual. De fet, a la botiga "online" ja hi ha 130 productes i serveis variats que es poden pagar amb aquesta moneda, i uns 20 establiments per fer-los servir. L'objectiu és afavorir el mercat social, el de proximitat. Encara és una iniciativa minoritària, però els que la fan servir confien que tindrà un llarg recorregut.

Xavier Palos és membre de la Comissió de la Moneda Social. Ell pensa que és possible canviar la inèrcia i pensar en tot el positiu que pot ser, "és a dir, que el teu diner ja no serà un diner espectulatiu i que els fruits d'aquest diner que has guanyat no se n'aniran ni Madrid ni a Brussel·les, ni a Alemanya, sinó que s'està arrelant en el territori i en entitats que estan contribuint a un benestar social."

Per als socis cooperatius es tracta d'una nova manera de consumir, de produir i. com diu Josep Busquets, "per què no, al final, una nova manera de finançament". Tots els establiments o serveis adherits, com a membres de la xarxa, estan compromesos amb l'economia sostenible i estan al servei de les persones que no busquen l'afany de lucre.

Ja són 25 les monedes socials alternatives que circulen arreu de Catalunya com a resposta a l'economia especulativa en temps de crisi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut