Dos dels anomenats díscols, Àngel Ros i Rocío Martínez-Sampere.
Dos dels anomenats díscols, Àngel Ros i Rocío Martínez-Sampere.
Barcelona

El PSC descarta mesures extraordinàries contra els cinc diputats díscols més enllà de la multa

Els cinc diputats, això sí, hauran de fer front a la sanció econòmica que preveu la normativa del partit.

RedaccióActualitzat
El PSC ha decidit no emprendre mesures extraordinàries contra els cinc diputats que van trencar la disciplina de grup i no van votar la declaració sobiranista al primer ple de la legislatura del Parlament. Els cinc diputats, això sí, hauran de fer front a la sanció econòmica que preveu la normativa del partit.

Així, el PSC dóna per tancada la crisi provocada pel trencament de la disciplina de grup dels cinc diputats que es van negar a votar contra la Declaració de Sobirania aprovada al Parlament. La direcció, que els ha multat amb una sanció de 400 euros, ha qualificat els fets de greus però no troba que hi hagi deslleialtat al projecte polític del partit.

En aquest sentit, l'executiva del PSC ha acordat aquest dilluns fer un esforç de "síntesi" en els pròxims mesos per garantir la unitat interna del partit. "Girem full a un episodi greu", ha assenyalat el portaveu del PSC, Jaume Collboni, en la roda de premsa posterior a l'executiva del partit, i ha concretat que la multa als cinc parlamentaris és de 400 euros, com estableix el reglament del partit.

Per Collboni, es tracta d'"un fet greu, com és trencar la unitat d'acció d'un grup parlamentari, i per tant d'un partit polític. La discrepància interna, legítima, democràtica, quan acaba emergint a la posició del grup parlamentari és un fet greu i un fet que hem de lamentar."

Els fets han revifat el debat en el si del partit, i a la reunió de l'executiva socialista que se celebra en aquests moments els 4 diputats díscols que en són membres tenen l'oportunitat d'explicar la seva posició. Són l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'exconsellera de Salut Marina Geli, el líder del corrent Avancem i exalcalde de Vilanova i la Geltrú Joan Ignasi Elena i la portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez-Sampere.

La cinquena diputada que va optar per no votar va ser Núria Ventura. Tots cinc van explicar als mitjans que no votar era l'opció "més respectuosa" tant amb el partit del qual formen part com amb el dret a decidir, inclòs al programa electoral del PSC i que, diuen, reclama una part important de l'electorat.

En les últimes hores, diversos membres de l'executiva del PSC s'hi han pronunciat i han recordat que dins del partit hi ha espais de debat, però que un cop han acabat tothom ha d'acceptar el resultat.

Ara com ara no es preveuen baixes en la direcció del partit, i el PSC centrarà la seva actuació en "reorientar i fer una síntesi" de totes les sensibilitats per consagrar el partit davant de l'opinió pública com a alternativa al pacte CiU-ERC.


Anar al contingut