Mali

L'exèrcit francès agafa el control de Tombouctou, principal ciutat del nord de Mali

El president francès, François Hollande, ha proclamat que estan "guanyant la batalla". L'objectiu ara és que l'operació d'allibertament de Mali passi a mans de les forces africanes com més aviat millor.

RedaccióActualitzat
Soldats francesos i malians han entrat aquest dilluns a Tombouctou enmig de l'alegria dels habitants de la ciutat, alliberats dels islamistes que l'ocupaven des de feia mesos. La gent ha rebut com a herois les tropes alliberadores i, amb crits de "Mali, Mali, Mali!", han fet onejar la bandera del país i la francesa.

Les forces malianes i franceses han controlat primer l'aeroport i, després, han entrat a la ciutat històrica. No s'han trobat resistència i, davant de l'avanç, el president francès, François Hollande, ha proclamat que estan "guanyant la batalla". L'objectiu ara és que l'operació passi a mans de les forces africanes com més aviat millor.

Tombouctou és un dels grans centres històrics de l'islam i guarda milers de manuscrits, alguns dels quals previs, fins i tot, a aquesta religió. La localitat és també la seu de diferents santuaris que són patrimoni de la humanitat, alguns dels quals han estat destruïts pels islamistes, perquè segons la seva creença violaven l'esperit de l'islam més radical. Les autoritats del país temen que els islamistes també hagin destruït manuscrits en la seva fugida. De fet, han calat foc a un edifici on hi havia textos valuosos.

L'avanç de les tropes arriba després que el cap de setmana obtinguessin el control de Gao. Després de Tombouctou sembla que el pròxim objectiu és la població de Kidal, a la frontera amb Algèria. Tant a Tombouctou com a Gao, l'operació de les tropes de terra ha estat precedida de bombardejos intensos.

Des del govern francès, el ministre d'Afers Estrangers, Laurent Fabius, ha assegurat, en declaracions a France 2, que Mali "està sent alliberada, de mica en mica", dels grups islamistes que encara controlen la part septentrional del país. En tot cas, Fabius ha advertit: "Els grups terroristes estan posant en pràctica una estratègia d'evasió i alguns podrien reaparèixer."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut