Barcelona

Es busca petroli i gas a Catalunya

Noves peticions per buscar petroli i gas a Catalunya. De moment, la Generalitat ha concedit un permís entre la Garrotxa, el Ripollès i Osona i n'estan tramitant dos més. Veïns i alcaldes estan preocupats per l'impacte de futures explotacions si es fan amb la tècnica del "fracking", o fracturació hidràulica.

R. Ballabriga i J. RegàsActualitzat
Des de fa uns mesos que a comarques com el Ripollès, Osona o la Segarra hi ha una nova paraula al vocabulari popular. És el "fracking", una tècnica per extreure gas i petroli del subsòl, àmpliament difosa als Estats Units i que, en alguns casos, està comportant seriosos problemes mediambientals i de salut. Això sí, els Estats Units, pel que fa al gas, estan a punt d'aconseguir la independència energètica.

A Catalunya, des de finals de l'any passat que s'han anat coneixent llocs on els governs, tant el català com l'espanyol, podrien atorgar permisos d'exploració d'hidrocarburs. L'última zona són una dotzena de parcel·les davant de la Costa Brava, en què una petrolera britànica ha demanat fer recerca al mar, pel que sembla de gas. La petrolera Repsol, per la seva banda, també ha demanat un permís d'exploració davant del delta de l'Ebre per veure si hi ha petroli. Però on la recerca d'hidrocarburs està aixecant més oposició és a terra ferma. A la Catalunya central, però també a les terres de Lleida, ja hi ha tot un seguit de parcel·les on empreses diverses han demanat permisos per explorar el terreny. Al Ripollès, la Generalitat ja ha donat el primer permís, que ha despertat l'oposició d'ajuntaments, grups ecologistes i plataformes veïnals. Temen que, en el cas que s'arribin a explotar els jaciments, s'hi utilitzi la tècnica del "fracking", o fracturació hidràulica.

Els experts reclamen que s'encari aquest debat de forma global, analitzant quin model energètic volem i quines repercussions tenen les decisions que es prenen al voltant de l'energia.

L'experiència als EUA

Als Estats Units, que són pioners en la tècnica de la fracturació hidràulica per extreure gas o petroli, es perforen 30.000 pous cada any. El corresponsal de TV3 Antoni Bassas ha preguntat sobre el terreny pels pros i els contres del sistema. Hi ha, però, una diferència substancial, i és que als Estats Units el propietari del terreny ho és també del subsòl, mentre que a Espanya ho és l'Estat. Per això, allà, molts ciutadans han permès les perforacions a les seves propietats a la recerca de diner fàcil. No sempre la jugada els ha sortit bé. El reportatge s'ha emès aquest dimarts al programa "Món 324".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut