Barcelona

Les farmacèutiques encareixen alguns medicaments per compensar els que han quedat fora del finançament públic

Les farmacèutiques han justificat la pujada de preu d'alguns medicaments per poder compensar la llista de 400 fàrmacs que han quedat exclosos del catàleg públic. Les farmàcies s'han mostrat desconcertades amb l'increment i reclamen que se'ls compensi la diferència entre el preu de mercat i el preu públic.

RedaccióActualitzat
Alguns medicaments han triplicat el seu preu des del setembre passat, quan la sanitat pública va deixar de subvencionar 400 fàrmacs que fins llavors havien estat al catàleg públic. La indústria farmacèutica defensa aquest encariment perquè és una manera de compensar la llista de fàrmacs que han quedat exclosos del catàleg públic. Aquest increment unilateral dels preus ha desconcertat el Col·legi de Farmacèutics i ha indignat l'associació que defensa la sanitat pública.

I és que avui es donen situacions tan paradoxals com que un medicament de 10 comprimits pot ser més car que un en format de 20, perquè el farmacèutic l'hauria comprat abans de la pujada. Cada dia hi pot haver pujades. De moment, tenen doble preu 60 dels 400 medicaments que es van deixar de finançar. És un greuge per a l'usuari, que compra a preu més car que l'administració. També per al farmacèutic, que sempre compra al preu car i, si després ho ven amb recepta, li pagaran a preu reduït. Els farmacèutics volen que se'ls compensi per la diferència, però encara no se sap com es farà.

Quan els medicaments estan finançats pel Sistema Nacional de Salut és el ministeri qui fixa el preu. Si no és l'administració la que paga, el laboratori ha de notificar el preu que posarà i si el ministeri no respon, com ha estat el cas, pot apujar-lo.

TV3 s'ha posat en contacte amb el Ministeri de Sanitat, però no ha volgut fer declaracions davant la càmera. Sanitat s'han limitat a respondre que no poden donar les dades de quins medicaments han demanat apujar preus perquè és confidencial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut