El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés
Madrid

Rajoy rebutja flexibilitzar l'objectiu de dèficit per a les comunitats autònomes

El govern espanyol manté inflexible l'objectiu de dèficit del 0,7% per a les comunitats autònomes. El president Mariano Rajoy ha dit durant la sessió de control a Madrid que canviar aquest objectiu no seria bo de cara als mercats.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol rebutja, ara com ara, donar més marge a les comunitats autònomes pel que fa als objectius de dèficit per a aquest any. Així ho ha assegurat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en la primera sessió de control a l'executiu estatal de l'any. El cap de l'executiu ha assegurat que valora "l'esforç patriòtic" dels governs autonòmics però ha defensat que no és un bon moment per flexibilitzar el dèficit per sobre del 0,7%.

Rajoy considera que l'objectiu de dèficit per a aquest any s'ha de mantenir perquè fer el contrari complicaria l'accés al finançament del deute espanyol i "no seria un bon missatge ni per als mercats ni per ningú en el món perquè el nostre finançament depèn, fonamentalment, d'ells"".

En resposta al diputat de CiU Josep Sánchez Llibre, que ha demanat flexibilitzar l'objectiu de dèficit a l'Estat, Rajoy ha recordat que es tracta d'un compromís que s'ha de complir dins del dèficit que Espanya va plantejar a la UE i que totes les comunitats, excepte les tres que han celebrat les eleccions autonòmiques els darrers mesos, han presentat els seus pressupostos amb un objectiu de dèficit públic per al 2013 del 0,7%. En qualsevol cas, ha dit que el govern espanyol ha ajudat les autonomies que no han pogut finançar el seu dèficit i han acudit als mercats per cobrir el seu deute i el seu dèficit "amb condicions avantatjoses".

Ara bé, conclou: "Si les coses canvien, que de moment no han canviat, serà el moment de parlar perquè estarem en un escenari diferent".

Sánchez Llibre, però, considera que aquest no és el canvi i creu que totes les administracions públiques han de treballar en la mateixa direcció o "difícilment" es podrà resoldre aquesta situació. Per això, ha demanat un canvi d'actitud radical per buscar "el camí de la sensatesa i el diàleg".

Anar al contingut