El primer ministre escocès, Alex Salmond. (Foto: Reuters)
El primer ministre escocès, Alex Salmond. (Foto: Reuters)
Londres

Escòcia reformularà la pregunta del referèndum per fer-la més neutral

La pregunta suggerida inicialment era "Vostè està d'acord que Escòcia hauria de ser un país independent?" i la Comissió Electoral ha suggerit canviar-la per "Escòcia hauria de ser un país independent?", que caldrà que sigui aprovada pel Parlament d'Edimburg.

RedaccióActualitzat
El govern escocès reformularà la pregunta del referèndum sobre la independència perquè sigui més neutral, després que la Comissió Electoral considerés que la primera proposta era tendenciosa i podia "incitar a votar sí". La pregunta suggerida inicialment era "Vostè està d'acord  que Escòcia hauria de ser un país independent?" i la comissió ha suggerit canviar-la per "Escòcia hauria de ser un país independent?", que caldrà que sigui aprovada pel Parlament d'Edimburg.

El comissari electoral, John McCormick, ha explicat que, després de "contrastar rigorosament la pregunta" inicial, s'ha conclòs que la seva formulació podia influir en els indecisos perquè el "Vostè està d'acord..." podia induir a votar afirmativament perquè, en buscar l'acord, "es donava per fet que la independència era  bona". Per aquest motiu s'ha proposat la pregunta alternativa.

Paral·lelament, l'organisme també ha comprovat que l'electorat té "una idea clara" que "un país independent" significa separar-se del Regne Unit, per la qual cosa no és necessari concretar aquest aspecte, però sí que fa falta donar més informació sobre què passaria si guanyés el "sí".

"Tot i que han reconegut que la nostra pregunta era clara i simple, acceptem el canvi recomanat", ha afirmat la viceministra principal de l'executiu autònom, Nicola Sturgeon, que ha apuntat que l'objectiu del govern escocès és que el referèndum sigui "just i transparent".

El primer ministre britànic, David Cameron, també ha aplaudit el canvi perquè "hi havia preocupació per la tendenciositat de la pregunta". Cameron s'ha compromès a treballar amb l'executiu escocès per aclarir què significaria a efectes pràctics la independència, però ha subratllat que "no es prenegociarà la seva sortida del Regne Unit".


Anar al contingut