Madrid

La "caixa B" del PP mostra pagaments periòdics a Rajoy i De Cospedal, segons publica el diari "El País"

Els suposats documents interns elaborats per l'extresorer Luis Bárcenas i que publica "El País" mostren que el capítol d'ingressos es nodria bàsicament de les donacions d'empresaris de la construcció. Pel que fa a Rajoy, entre el 1990 i el 2008 hauria rebut 25.000 euros anuals.

RedaccióActualitzat
La comptabilitat paral·lela del PP entre el 1990 i el 2008, durant el mandat de José María Aznar, reflecteix pagaments periòdics a alts dirigents del partit com ara Mariano Rajoy o l'actual secretària general, Dolores de Cospedal. Així es desprèn de les informacions que publica aquest dijous "El País" a partir de fotocòpies del que seria la comptabilitat B del Partit Popular amb els diners que s'entregaven en sobres als integrants de la cúpula del partit.

Aquests suposats documents interns, elaborats per l'extresorer Luis Bárcenas i que publica "El País" sota el títol "Els comptes secrets de Bárcenas", mostren un capítol d'ingressos que bàsicament són donacions d'empresaris de la construcció, i un altre de despeses on figuren els lliuraments de diners a alts càrrecs del partit.

Segons aquesta comptabilitat en negre, entre el 1997 i el 2008 Mariano Rajoy va rebre 25.000 euros anuals del partit, que es dividien en pagaments trimestrals o semestrals.

A les fotocòpies publicades del que seria la "caixa B" del PP també hi surt Dolores de Cospedal, amb dos pagaments de 7.500 euros, i les entregues més grans són a Javier Arenas i Francisco Álvarez-Cascos, l'únic que va continuar rebent diners després de deixar la cúpula del Partit Popular.  

Cal subratllar que fins ara tots els càrrecs mencionats a les anotacions de Bárcenas han negat haver rebut aquests pagaments, segons informa el mateix diari.

També hi consten pagaments esporàdics per a roba de Mariano Rajoy, a la publicació Libertad Digital, de Federico Jiménez Losantos, o a l'organització Basta Ya. Aquesta comptabilitat en negre també la gestionava l'anterior tresorer del PP, Álvaro Puerta.

Mentrestant, Luis Bárcenas ha demostrat que va regularitzar 11 milions d'euros a través de l'anomenada "amnistia fiscal", uns diners que tenia amagats en comptes de Suïssa. El seu advocat ha presentat els documents que ho acrediten davant de l'Audiència Nacional espanyola. Bárcenas, a qui s'investiga en el "cas Gürtel", sosté que, per fer aflorar aquesta quantitat, ha pagat un recàrrec del 10%.

Fins a tres documents ha presentat l'advocat de Bárcenas per demostrar que el seu client va regularitzar 11 milions d'euros.

És una incògnita si Bárcenas té més quantitats a l'estranger, perquè l'amnistia fiscal només obliga a declarar els diners d'activitats a partir del 2007. El seu advocat sosté que no. Però el jutge de l'Audiència Nacional que l'ha imputat, Pablo Ruz, té documentació que suposaria que Bárcenas tenia 22 milions d'euros a Suïssa, que va buidar en ser imputat.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha admès finalment que Bárcenas havia regularitzat els seus fons a l'estranger, però ha insistit que això no atura el procés judicial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut