Síria acusa Israel d'haver bombardejat al seu territori (Foto: Reuters)
Síria acusa Israel d'haver bombardejat al seu territori (Foto: Reuters)
Damasc

Israel opta pel silenci davant l'acusació del règim sirià d'haver bombardejat en el seu territori

El règim sirià de Bashar al-Assad ha acusat les forces aèries d'Israel d'atacar el seu territori en un bombardeig contra un centre d'investigació militar clau. Israel ha optat per no confirmar ni desmentir aquesta informació i la comunitat internacional ha condemnat l'atac i denuncia els "crims contra la humanitat" que s'estan fent a Síria.

RedaccióActualitzat
El govern sirià ha presentat davant l'ONU una queixa oficial després d'haver acusat dimecres Israel de ser responsable d'un bombardeig contra un centre d'investigació militar, en què van morir dos empleats. L'exèrcit sirià assegurava en un comunicat que avions de guerra israelians van atacar un centre responsable "d'elevar el nivell de resistència i de l'autodefensa", que ja havia sigut subjecte d'atacs per part de "grups terroristes", com el règim anomena les milícies rebels.

La diplomàcia i els portaveus oficials d'Israel opten per mantenir-se en silenci i no fer cap comentari sobre aquesta informació. El ministre britànic d'Afers Estrangers, William Hague, ha assegurat que no tenen més informació sobre el possible atac, que hauria tingut lloc la passada matinada, i per tant no el poden contrastar o confirmar.

Tot i així, Hague ha advertit que el conflicte de Síria presenta riscos molt greus a tota la regió i el govern rus ha assenyalat que el suposat atac aeri significaria una inadmissible violació dels estatuts de l'ONU. L'Iran, per la seva banda, ha comunicat que aquest atac tindrà conseqüències greus. La guerra civil a Síria s'acosta al tercer any i ja ha provocat el moviment de gairebé un milió de ciutadans cap a altres països i la mort de més de 60.000 civils.

A més a més de la denúncia de les forces armades sirianes, fonts diplomàtiques van informar l'agència EFE d'un altre atac de caces israelians, que haurien bombardejat un comboi d'armes que anava cap al Líban, presumptament amb míssils per a la milícia xiïta Hezbollah. Forces de seguretat del Líban han denunciat la presència i violació del seu espai aeri per avions israelians.

Esforços internacionals insuficients

I just aquest dijous, l'organització de defensa dels drets humans Human Rights Watch (HRW) s'ha referit al cas de Síria: ha denunciat els "crims contra la humanitat i crims de guerra" comesos pel règim de Bashar al-Assad i també la "tortura i les execucions sumàries" practicades per algunes milícies de l'oposició. HRW ha recriminat a la comunitat internacional no haver fet esforços diplomàtics i humans suficients per portar la situació de Síria al Tribunal Penal Internacional. Dimarts, un eviat de l'ONU demanava una actuació immediata del Consell de Seguretat per aturar la guerra civil a Síria. Situacions com la de Síria, Egipte o Mali han sigut el principal objecte de la reunió dels ministres d'exteriors de la Unió Europea.

Mostrant el seu paper significatiu, el líder de la Coalició de les Forces de la Revolució i l'Oposició Siriana, Ahmed Muaz al-Jatib, ha assegurat que està disposat a participar en un diàleg directe amb representants del règim sirià, tot i que amb condicions. També ha comentat que diversos països estan parlant molt de suport a l'oposició i als rebels, però que a la pràctica no hi ha efectivitat en aquests discursos.


Anar al contingut