Barcelona

L'escriptora Sílvia Soler guanya el Premi Ramon Llull 2013 per "L'estiu que comença"

La novel·la de Soler explica la història d'un noi i una noia des d'abans del seu naixement fins que tenen 50 anys, amb un destí entrellaçat per l'amistat de les seves mares.

RedaccióActualitzat
L'escriptora i periodista Sílvia Soler ha guanyat la 33a edició del Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes, dotat amb 60.000 euros, per l'obra "L'estiu que comença". La novel·la de Soler explica la història d'un noi i una noia des d'abans del seu naixement fins que tenen 50 anys, amb un destí entrellaçat per l'amistat de les seves mares.

La trama comença la revetlla de Sant Joan, una nit en què Soler creu que "és difícil no tenir optimisme, perquè tot el que ens espera són coses agradables". Dues amigues, unides per una tragèdia, coincideixen en el seu embaràs i fantasiegen sobre la relació que tindran els seus fills en el futur. L'obra avança a partir de salts temporals, on els protagonistes es van retrobant.

Soler ha destacat que ha optat per un títol amb dues paraules esperançadores i positives, "estiu" i "comença". "Els personatges, malgrat tot el que els toca viure, tossudament, es troben per brindar per l'estiu que comença i és com un desig de bons auguris". A més, per Sant Joan, les dues famílies dels protagonistes fan un brindis que esdevé tradicional i que és, justament, "Per l'estiu que comença".

Al llibre, ha explicat l'autora, hi ha una aposta per l'esperança, malgrat que les famílies dels dos protagonistes, Júlia Reig i Andreu Balart, viuen una tragèdia de la qual es parlarà durant molts anys al poble on viuen, el municipi imaginari de Sorrals, entre les comarques del Maresme i la Selva.

El jurat, format per Leonello Brandolini, Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales, ha destacat que es tracta d'un llibre "fresc i bonic" en què no hi passa res, sinó que la vida hi passa entre metàfores, símbols i imatges reflectides pel Mediterrani. "L'estiu que comença", l'editarà Columna (pertanyent al grup Planeta) i es publicarà el 7 de març. Posteriorment s'editarà també en castellà (Planeta) i francès (Robert Laffont).

Soler ha rebut el guardó aquest dijous a la tarda al palau de la Generalitat, de mans del president, Artur Mas. El premi, que aquest any assumeix íntegrament l'editorial Planeta, té una dotació econòmica de 60.000 euros, 30.000 menys que l'any passat, quan el va guanyar Imma Monsó per "La dona veloç".

Un dels primers que ha reaccionat en saber-se el premi ha estat el periodista Toni Soler, germà de l'escriptora, que ha fet una piulada en què diu que "és un gran dia per a la família Soler".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut