Mapa d'anomalia de precipitació del mes de gener (Font: SMC)
Mapa d'anomalia de precipitació del mes de gener (Font: SMC)

Un gener tirant a càlid i amb mès pluges cap a l'oest

El gener va ser entre normal i càlid a Catalunya. Va ploure per sobre de la mitjana a l'oest, però va ser un mes sec a l'est del país, segons l'informe del Servei Meteorològic de Catalunya.

Alberto AlcántaraActualitzat
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha publicat la seva anàlisi climàtica del gener: les dades enregistrades mostren que ha estat un mes entre normal i càlid pel que fa a les temperatures. La precipitació ha tingut dues cares: ha estat per sobre de la mitjana a l'oest, però per sota al terç oriental del país.

Temperatures càlides

Les temperatures mesurades es poden qualificar de càlides al litoral, i a zones elevades del Prepirineu, Prelitoral i del Pirineu Oriental. Us recordem que un mes càlid significa que les temperatures mitjanes han superat entre entre 0,5 i 3 graus la mitjana climàtica.

Les anomalies més significatives es van mesurar als observatoris del Santuari de Queralt i el Montsec d'Ares, amb temperatures 2,9ºC per sobre de la mitjana.

A les valls del Pirineu i Prepirineu, la Costa Brava i les depressions interiors, les temperatures es poden considerar normals.

Aquesta tendència va quedar molt condicionada el primers dies del mes, degut a un potent anticicló que va portar una gran inversió tèrmica, amb una temperatura molt alta a les parts més elevades del país i boires i uns valors tèrmics modestos a les fondalades catalanes.

L'estudi del SMC destaca que entre els dies 4 i 8 de gener, la temperatura màxima va ser rècord en un mes de gener a la majoria de les Estacions Meteorològiques Automàtiques de la seva xarxa ubicades a l'Empordà, en molts casos superant en més de 2ºC l'anterior rècord. El vent de tramuntana va ser el responsable d'aquest escalfament. 

A més, les mínimes dels dies 5 i 6 van ser molt elevades, amb rècords tant a la zona de l'Empordà com en algunes zones elevades del país, especialment per sobre dels 1.500 m.


Gener plujós a l'oest, sec al terç oriental

Pel que fa a les precipitacions, el mapa d'anomalia mostra clarament la tendència que hem tingut durant el mes passat en línies generals: hi ha precipitacions per sobre de la mitjana cap a l'oest, sent un mes molt plujós al vessant nord del Pirineu i punts del Prepirineu Central. Per contra, hem tingut un dèficit de pluja a l'est, que ens fa parlar d'un gener molt sec al nord-est i al delta de l'Ebre.

Aquest patró de pluges ha sigut propiciat pel pas de diversos fronts atlàntics acompanyats d'una circulació de vents de l'oest, fet que els fa ser més efectius a ponent del país, però arribar desgastats a la meitat est del Principat.

Es destaquen per sobre de tot els registres extremadament abundants de Lac Redon (311 mm) i Certascan (254 mm). A l'estació de Vielha e Mijaran ha estat el gener més plujós des de 1996.

Les acumulacions de neu al Pirineu han estat molt importants al llarg del mes. Cal destacar els 276 cm que s'havien acumulat fins el dia 26 de gener a Bonaigua. 

Ciclogènesi explosiva

Per acabar, destacarem la pertorbació que va creuar el país entre els dies 18 i 21, i que es va caracteritzar pel descens fort i molt ràpid de les pressions. Els baròmetres van assolir pressions de l'ordre dels 980 hPa, valors que no es registraven a Catalunya des del febrer de 1989.
Anar al contingut