La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa
Consideren que la Generalitat vulnera la legislació bàsica de l'Estat
Barcelona

El govern espanyol presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra articles de la llei catalana d'horaris comercials

Després de l'euro per recepta, les taxes judicials i l'impost de dipòsits bancaris, el govern espanyol ha anunciat un recurs contra diversos articles de la llei d'horaris comercials de Catalunya.

RedaccióActualitzat
Enèsim recurs d'inconstitucionalitat contra una llei de la Generalitat. Primer, va ser l'euro per recepta; després, les taxes judicials i, fa pocs dies, l'impost de dipòsits bancaris. En dos mesos escassos, el govern espanyol ha llançat tot un reguitzell de recursos d'inconstitucionalitat contra lleis catalanes. L'últim, aquest divendres, l'ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. "El Consell de Ministres ha decidit demanar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que presenti un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos articles de la llei d'horaris comercials de Catalunya", ha sentenciat.

Segons la vicepresidenta, el govern considera que la Generalitat vulnera la legislació bàsica de l'Estat, concretament sobre els horaris, els festius, els llocs fronterers, benzineres o la regulació de municipis turístics, a més d'altres regulacions relatives a altres establiments com els estancs.

Un cop presentat el recurs al Tribunal Constitucional i després de la seva admissió a tràmit, sempre que el govern espanyol ho sol·liciti, la llei pot quedar suspesa automàticament per cinc mesos prorrogables.

Reacció catalana


Davant del recurs, la Generalitat ha anunciat que presentarà un projecte de llei que reculli la regulació catalana, que posa un límit de dotze hores d'obertura al dia i que permet com a màxim vuit dies festius a l'any. El projecte es tramitarà de manera urgent perquè entri en vigor abans que hi hagi pronunciament del Tribunal Constitucional.

Aquest projecte de llei pretén blindar el model català de comerç davant l'"atac" i l'"espoliació competencial" que, segons el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, pretén el govern espanyol.

Fa un parell de setmanes, enmig d'aquesta voràgine de recursos, el portaveu del govern, Francesc Homs, ja va vaticinar que un dia "declararan que és inconstitucional respirar en català".
Anar al contingut