Lakhdar Brahimi i Joe Biden, a Munic
Lakhdar Brahimi i Joe Biden, a Munic
Madrid

L'oposició siriana avança en el seu reconeixement internacional

El conflicte sirià és motiu de debat a la Conferència de Seguretat que se celebra a Munic. L'enviat especial de la comunitat internacional, Lakhdar Brahimi, insisteix: sense l'ONU no hi haurà solució.

RedaccióActualitzat
Aprofitant el marc de la Cimera de Seguretat de Munic, el cap de l'oposició siriana, Ahmed az al-Jatib, s'ha reunit amb el ministre d'Afers Estrangers de Rússia i en les pròximes es trobarà també amb el de l'Iran. Tots dos països són aliats del règim de Damasc. La cimera també ha portat fins a Munic l'enviat especial de la comunitat internacional a Síria. Lakhdar Brahimi ha tornat a insistir que el conflicte, que aviat complirà dos anys, no se solucionarà sense la intervenció del Consell de Seguretat de l'ONU.

Els Estats Units, per la seva banda, han aprofitat la concentració d'autoritats per demanar més suport a l'oposició siriana. El seu vicepresident, Joe Biden, també ha fet un gest conciliador cap a l'Iran per reprendre les converses sobre el seu programa nuclear.

Sense el Consell de Seguretat de l'ONU no hi haurà solució

Brahimi ha tronat a supeditar la fi de la guerra civil siriana a l'aprovació d'una resolució del Consell de Seguretat de Nacions Unides. L'enviat especial ha al·ludit a la incapacitat de govern i oposició per consolidar acostaments malgrat els intents d'intermediació de les principals potències regionals. "Necessitem una decisió clara del Consell de Seguretat de l'ONU per establir l'agenda per a una solució pacífica", ha incidit Brahimi.

Rússia i la Xina, amb dret de veto, han rebutjat les anteriors resolucions de condemna contra el govern d'Al-Assad convingudes per Occident, tot i que les últimes versions incloïen al·lusions a les forces rebels.

És la segona vegada en què Brahimi exhorta el Consell de Seguretat a actuar per posar fi al conflicte. Aquest mateix divendres, l'enviat va lliurar un nou pla de pau de sis punts.

El grup Amics de Síria va traçar un full de ruta per a la transició al país, encara que deixava en l'aire el paper del president Al-Assad i, en especial, el seu futur, l'assumpte que divideix Occident i països àrabs com Qatar i l'Aràbia Saudita del bloc liderat per Rússia i l'Iran.

La cimera de Munic es tanca demà.


Anar al contingut