Síria adverteix Israel que està en disposició de repel·lir qualsevol agressió contra el país

Al-Assad denuncia el bombardeig israelià i assegura que és capaç de respondre a qualsevol agressió. El president sirià al·ludeix a les seves forces armades per repel·lir qualsevol agressió contra el país mentre la violència interna no s'atura.

RedaccióActualitzat
El president de Síria, Bashar al-Assad, ha acusat el govern israelià d'ordenar un bombardeig, dimecres passat, contra un centre d'estudis científics que segons Tel Aviv ocultava un magatzem d'armes biològiques. Al-Assad ha advertit que les seves forces armades segueixen en disposició de repel·lir qualsevol agressió contra el país, una afirmació que l'oposició siriana no té tan clara.

Just després de reunir-se amb Saed Jalili, secretari del Consell Suprem de Seguretat Nacional iranià i principal negociador nuclear, Al-Assad  ha denunciat que l'actitud d'Israel revela el seu paper com a col·laborador dels poders hostils que pretenen "desestabilitzar i debilitar Síria". Jalili, per la seva banda, ha reiterat el "suport total de l'Iran al poble sirià" en la lluita contra els sionistes.

Llum verda dels Estats Units

Els avions israelians van atacar més dels dos blancs que inicialment es van confirmar durant el bombardeig efectuat a Síria. Entre els quals, una instal·lació d'armes biològiques que va ser destruïda per por que caigués en mans d'extermistes islàmics ocults entre les forces opositores sirianes, segons han informat fonts de la intel·ligència nord-americana a la revista "Time". Aquestes mateixes fonts indiquen que Israel podria haver rebut "llum verda" dels EUA per emprendre operacions similars en el futur.

Israel va de debò

El ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, ha assenyalat que l'atac demostra que Israel parlava seriosament quan advertia que hi intervindria si veia que les armes químiques de l'exèrcit sirià podien caure en mans dels insurgents o de la milícia xiïta libanesa, Hezbollah. Amb aquestes declaracions Barak ha admès que va ser l'aviació israeliana la que efectivament va fer el bombardeig de dimecres.

El Golan veurà la barrera més sofisticada del món

D'altra banda, i segons ha informat aquest diumenge el diari israelià "Maariv", Israel construirà al territori sirià ocupat dels alts del Golan la reixa divisòria més sofisticada del món. La barrera tindrà un cost d'uns 70 milions de dòlars, una longitud de 60 quilòmetres i està previst que s'acabi a mitjans d'aquest any. El 2012 es van aixecar nou quilòmetres de tanca i es van plantar mines als voltants de la zona divisòria que separa de Síria el territori que controla Israel des que el va ocupar el 1967. Segons la mateixa publicació, la reixa serà "la primera del món en la qual un sistema de detectors i sensors transmetrà contínuament dades a una central computeritzada que analitzarà i identificarà automàticament qualsevol senyal sospitós". El sistema farà innecessària la constant vigilància que porten a terme desenes de soldats israelians a la zona.

Devastador bombardeig a Alep

Mentrestant, civils i més civils es van sumant a la llarga llista de les 60.000 les persones que, segons l'ONU, han perdut la vida a Síria. Un cop més, Alep, l'antiga capital econòmica, ha sofert un devastador bombardeig de l'aviació del règim de Bashar al-Assad. Almenys uns quinze cadàvers, entre els quals hi hauria cinc nens, han aparegut entre les runes. Mentre les atrocitats continuaven, el president Al-Assad es reunia amb el delegat de l'Iran.

El règim sirià aguanta, sobretot, pel suport de Teheran i, especialment, de Rússia, que, sorprenentment, aquest cap de setmana han fet un viratge diplomàtic. A la Conferència de Seguretat de Munic, tal com va fer el vicepresident nord-americà, Joe Biden, el cap de la diplomàcia russa, Serguei Lavrov, es va reunir dissabte per primer cop a porta tancada amb el cap de l'oposició siriana, Ahmed Muaz al-Jatib. El seu homòleg iranià avui diumenge ha fet el mateix.

Munic de moment ha deixat clar que les posicions del Kremlin i de la Casa Blanca sobre el futur del règim sirià encara estan molt allunyades. Bashar al-Assad, mentrestant, ha intentat desviar l'atenció oferint per la televisió siriana oficial imatges de les destrosses causades per l'atac de l'aviació israeliana, dimecres passat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut