Berlín

Rajoy: "El que figura als papers no és cert, llevat d'algunes coses que han publicat els mitjans"

El president espanyol ha anat a Berlín per parlar de qüestions econòmiques, però el "cas Bárcenas" ha eclipsat qualsevol altre propòsit. Amb tot, Rajoy manté el discurs i nega qualsevol implicació amb el cobrament de diner negre i assegurant que "avui el del PP és un govern estable amb un objectiu clar de creixement econòmic, amb un rumb marcat, basat en les reformes, i amb la convicció que Espanya sortirà de la crisi més difícil dels últims anys".

RedaccióActualitzat
Quatre preguntes. Dues per part de mitjans espanyols i dues més per part dels alemanys. Aquesta és tota la bateria de qüestions que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acceptat dels periodistes que s'han desplaçat a Berlín per cobrir la cimera bilateral hispanoalemanya.

Polítiques expansives versus mantenir l'austeritat. Aquest era el principal punt d'interès de la reunió entre Rajoy i Merkel arran de les desavinences de tots dos mandataris en matèria econòmica, però l'explosió del "cas Bárcenas" ha trasbalsat els focus d'interès.

El president del govern i del PP, Mariano Rajoy, va fer una compareixença dissabte després de quedar implicat en el presumpte cobrament de diner negre per part de dirigents del Partit Popular de la mà de l'extresorer Luis Bárcenas. Aleshores va negar rotundament les informacions periodístiques que l'esquitxaven. Ho va fer sense periodistes.

Avui, en canvi, tenia una nombrosa presència de mitjans d'arreu amb ganes d'interpel·lar-lo sobre aquest cas de presumpta corrupció. Però Rajoy no ha sortit gens ni mica del guió. Ha tornat a negar qualsevol implicació en el cas.

La primera pregunta que ha rebut el governant espanyol ja es referia a les opinions que arriben de tot Espanya i d'Europa en relació amb el presumpte escàndol, i hi ha respost amb claredat: "Les opinions són lliures, però les coses que se m'imputen són falses." El president espanyol ha afegit: "Avui, el del PP és un govern estable, amb un objectiu clar de creixement econòmic, amb un rumb marcat basat en les reformes i amb la convicció que Espanya sortirà de la crisi més difícil dels últims anys."

El demolidor editorial del "Financial Times", en què avisa que no n'hi havia prou amb la compareixença de dissabte perquè s'esvaeixin les ombres de sospita; les demandes de dimissió per part del líder de l'oposició, el socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, i la creixent indignació popular manifestada als carrers tant d'Espanya com també d'Alemanya, no han modificat l'estratègia adoptada pel govern espanyol des que la suposada "caixa B" del PP és en boca de tothom.

Així, Rajoy ha assegurat que "el Partit Popular estudia quines accions es duran a terme per defensar-ne l'honorabilitat". Igualment, ha apuntat que "el que figura als papers no és cert, llevat d'algunes coses que han publicat els mitjans de comunicació", en relació, probablement, amb el cas de Pío García Escudero, que va confirmar haver rebut 5 milions de pessetes que va tornar en diferents terminis, i ha conclòs: "Les afirmacions que es fan són totalment i absolutament falses."

Qüestió econòmica

Entre les quatre preguntes que li han adreçat a Rajoy gairebé no n'hi ha hagut d'estrictament econòmiques. La cimera, de fet, s'havia convocat amb l'objectiu d'anar preparant la reunió del Consell Europeu de dijous. Els dos mandataris ja es van veure les cares fa nou dies, a Santiago de Xile, a la cimera de països de la Unió Europea i l'Amèrica Llatina. Allà, Rajoy va demanar a la cancellera alemanya polítiques expansives que ajudessin a créixer els estats membres més febles de la zona euro, com ara Espanya. Merkel s'ha mantingut en la defensa de l'austeritat. Amb tot, s'ha visualitzat més sintonia entre els dos mandataris.

Angela Merkel, la cancellera alemanya, s'ha mostrat "admirada" per tot el que fa Espanya per superar la crisi econòmica i confia que les reformes tindran efectes positius amb relació, per exemple, a l'atur juvenil. En aquest sentit, la cancellera ha ofert una col·laboració especial i ha proposat plans perquè joves espanyols facin pràctiques a Alemanya i també per ajudar-los a trobar feines estables.

En la seva primera intervenció, Mariano Rajoy ha recordat que ja és la setena vegada que es reuneix amb Merkel i que les relacions polítiques i comercials entre els dos països són "estupendes".

De política econòmica espanyola, han parlat del gran objectiu de crear ocupació, juntament amb el de corregir el dèficit i impulsar reformes estructurals, i també del sector bancari. En aquesta carpeta, Rajoy és optimista de cara a recuperar el creixement econòmic. De fet, veu alguns efectes positius, tot i que queden eclipsats pels elevats índexs d'atur. La reducció del dèficit és positiva, i també la recuperació de la confiança en els inversors estrangers.

El discurs de Rajoy ha estat avalat per la cancellera, que, després de les desavinences mostrades públicament les últimes setmanes, ha escenificat més entesa. Així, Angela Merkel s'ha mostrat "convençuda que Rajoy resoldrà tots aquests problemes relacionats amb l'atur juvenil i la reducció del dèficit i Alemanya donarà tot el seu suport per sortir de la crisi". La cancellera, en canvi, ha esquivat en tot moment dir-hi la seva sobre el "cas Bárcenas".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut