Els estudiants es mobilitzen contra la reforma de Wert i les retallades
Els estudiants es mobilitzen contra la reforma de Wert i les retallades
Barcelona

Milers d'estudiants de Secundària es manifesten contra la reforma de Wert i les retallades

A Barcelona uns 1.900 estudiants,segons la policia, s'han mobilitzat amb pancartes contra el ministre d'Educació, senyeres i cridant consignes contra les retallades, la corrupció, la llei Wert i a favor de l'escola pública. A Tarragona hi ha hagut uns 300 manifestants. Les marxes s'han repetit en altres ciutats com València, Madrid i La Corunya.

RedaccióActualitzat
L'aturada de tres dies convocada pels sindicats d'estudiants de Secundària, Batxillerat i Formació Professional ha viscut el segon dia de protestes, que s'han traslladat al carrer. Uns 4.000 estudiants segons el Sindicat d'Estudiantes i 1.900 segons la Guàrdia Urbana s'han manifestat aquest dimecres pel centre de Barcelona contra el projecte de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), impulsada pel ministre d'Educació, José Ignacio  Wert, i també contra les retallades i les polítiques educatives a Catalunya.

La marxa ha sortit a les 12 hores des de la plaça Universitat de Barcelona i ha anat per plaça Catalunya i Via Laietana, fins a  la plaça Sant Jaume. Els estudiants s'han concentrat davant del Palau de la Generalitat durant uns minuts al crit de "Després d'estudiar, volem treballar".

A Tarragona uns 300 estudiants de Secundària i de Formació Professional s'han manifestat des de la plaça Imperial Tarraco fins davant la delegació d'Ensenyament de la Generalitat, on han llegit diversos manifestos i han rebut el suport d'altres entitats com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca o la Plataforma en Defensa dels Drets Públics.

A Madrid, la manifestació ha tingut lloc també sense incidents. Entre les peticions relacionades amb l'Educació, s'han pogut sentir consignes sobre el "cas Bárcenas" com "Menys sobres i més beques" o "Rajoy, Bárcenas, per l'educació no queden sobres?". També s'ha demanat la dimissió del president del govern espanyol, així com de la resta de l'executiu.

A València, la marxa ha acabat amb una asseguda a la plaça de l'Ajuntament. Els estudiants han expressat la seva intenció de continuar amb les mobilitzacions el temps que calgui. S'ha cremat un ninot del ministre Wert i s'han llençat ous contra l'edifici del consistori.

  Santiago de Compostel·la i La Corunya han estat les ciutats gallegues que han concentrat més joves en les protestes, que s'han fet sota el lema "En defensa de l'ensenyament públic: ni una passsa enrere. No a la LOMCE" i "Units contra la LOMCE"

Aquest segon dia de vaga el seguiment de la mobilització als centres a Catalunya ha estat superior, del 95%, xifra que la Conselleria d'Ensenyament rebaixa al 35%. Al conjunt de l'Estat, la vaga té un seguiment de més del 90%, segons el Sindicat d'Estudiants, una xifra que el Ministeri d'Educació rebaixa fins al 17,20%. Durant el primer dia, la participació va ser destacada a Barcelona i Tarragona, però a les comarques de Girona i Lleida va ser mínim i desigual. Segons el Sindicat d'Estudiants, la vaga va tenir un seguiment del 75% a tot Espanya, però el Ministeri d'Educació va xifrar-lo en el 20%.

El perquè de la vaga

Els motius pels quals han convocat la vaga els ha detallat el secretari general del Sindicat d'Estudiants a Catalunya, Borja Latorre: "Estem parlant de l'augment de la ràtio, de l'establiment de taxes a l'FP, de l'augment de les taxes a la universitat, dels 70.000 professors acomiadats, dels 4.000 milions d'euros que el PP ha robat a l'educació pública".

En qualsevol cas, Latorre ha explicat que la prioritat de l'organització és ''continuar la lluita'' contra un ministre que vol tirar enrere ''50 o 60 anys'', i per això exigeixen la dimissió de Wert i de la cúpula del partit Popular. Latorre ha demanat als sindicats majoritaris que tornin a convocar una vaga general per ''tombar'' el govern de corruptes.

Latorre ha valorat positivament la resposta dels estudiants que han secundat la vaga de tres dies i han assistit a la manifestació, i ha recordat que s'ha seguit a més ciutats que no pas en la convocatòria de l'octubre passat.

Durant la primera jornada de vaga, la protesta es va cenyir a la celebració d'assemblees als instituts, piquets informatius i xerrades.
Anar al contingut