El ministre Ruiz-Gallardón, en una imatge d'arxiu. (Foto: EFE)
L'executiu també ha posat l'accent en la lluita contra la pirateria. (Foto: EFE)
Madrid

Jutges i fiscals convoquen vaga el dia 20 contra les reformes de Ruiz-Gallardón

Només les associacions conservadores s'han desmarcat de la protesta. Entre aquests canvis hi ha les noves taxes judicials, la reforma del Consell General del Poder Judicial i diversos canvis en el Registre Civil que, segons denuncien, porten aires de privatització.

RedaccióActualitzat
Les associacions de jutges i fiscals, tret de les més conservadores, han convocat vaga el pròxim dia 20 contra les reformes impulsades pel ministre Alberto Ruiz-Gallardón. Entre aquests canvis hi ha les noves taxes judicials, que la Generalitat recorrerà al Tribunal Constitucional, la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i diversos canvis en el Registre Civil que, segons denuncien, tenen aires de privatització.

La Unió Progressista de Fiscals, l'Associació Professional Independent de Fiscals i les associacions Jutges per la Democràcia, Fòrum Judicial Independent i Francisco de Vitoria han donat suport a la convocatòria, mentre que les conservadors Associació Professional de la Magistratura i Associació de Fiscals se n'han desmarcat.

Els promotors de la vaga, que són majoria en el sector, asseguren que els canvis suposen menys mitjans i personal per a la justícia i, en conseqüència, menys capacitat per lluitar contra la corrupció, ara que diversos escàndols sacsegen la política espanyola i catalana.

Respecte als canvis en el CGPJ, mantenen que posen en qüestió la independència judicial i la separació de poders. Pel que fa a les taxes --que hauran de pagar els ciutadans, i no només les organitzacions i empreses, com passava fins ara-- han denunciat que han fet caure el nombre de litigis un 25%, un preu massa alt, diuen, per evitar el col·lapse de la justícia, que s'hauria d'aconseguir posant-hi més recursos humans.

Anar al contingut