Xavier Trias i Josep Antoni Duran i Lleida en un esmorzar informatiu a Madrid (Foto: EFE)
Duran i Lleida ha presentat Xavier Trias en un acte organitzat a Madrid (Foto: EFE)
Madrid

Duran i Lleida afirma que els sous dels polítics són insuficients i que Rajoy hauria de cobrar més

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, opina que el president espanyol, Mariano Rajoy, hauria d'estar "millor retribuït" econòmicament i que "els sous dels polítics són insuficients". Duran ho ha dit després d'un esmorzar informatiu a Madrid, on ha presentat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha qualificat d'injust i vergonyós el tracte del govern espanyol a les institucions culturals de Barcelona.

RedaccióActualitzat
El portaveu de CiU al Congrés i líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, ha assegurat, després d'un acte a Madrid, que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, hauria d'estar "millor retribuït" econòmicament perquè considera que és una persona que pren decisions que afecten més de 40 milions de ciutadans. Duran ha fet aquestes declaracions un cop ha acabat un esmorzar informatiu organitzat pel fòrum de la Nueva Ciudad i on ha presentat a l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

Duran s'ha mostrat partidari que el cap del govern espanyol cobri un sou més alt i ho ha comparat a les retribucions que reben els presidents d'altres institucions de l'entorn democràtic i d'altres països. El portaveu de CiU al Congrés opina que "els sous dels polítics són insuficients", però ha reconegut que és un debat que "no està disposat a acceptar la societat espanyola". Duran i Lleida ha insistit que Mariano Rajoy és una "persona honesta", encara que ha afegit que el PP no ha donat prou explicacions sobre la presumpta implicació dels dirigents populars en relació al "cas Bárcenas". El dirigent democratacristià també ha assenyalat que si el secretari general de CDC, Oriol Pujol, és imputat pel "cas de les ITVs", tindrà tot el seu suport sigui quina sigui la decisió que prengui. Duran i Lleida ho ha dit l'endemà que assegurés que si mai ell fos imputat, dimitiria dels seus càrrecs.

Pere Navarro considera "excessiu" el sou de Trias

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha dit que el sou que percep l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, és "excessiu" i ha apel·lat a la resta dels partits polítics a obrir una reflexió sobre les retribucions dels servidors públics. Sense voler fixar quina hauria de ser la nòmina de l'alcalde de Barcelona, el líder del PSC ha apuntat que Trias cobra "més del que caldria", mentre que el president del govern espanyol i els ministres "potser haurien de cobrar més".

En una compareixença de premsa, Navarro ha cridat a "posar-nos d'acord tots els partits polítics per regular els sous, que no siguin desorbitats però sí dignes, i que hi hagi total transparència". El primer secretari dels socialistes ha posat com a exemple la ciutat de Terrassa, d'on va ser alcalde, on els regidors han reduït les nòmines i han ampliat les seves hores de feina.

Trias és l'alcalde que més cobra de l'Estat (109.939 euros, menys la paga de Nadal), seguit de l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella (94.703 euros); i el de Saragossa, Juan Alberto Belloch (91.812 euros), per sobre dels 78.185 que cobra el president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, i els 67.055 que percep un secretari d'Estat.

Trias creu que la no aportació de l'Estat al MACBA és una represàlia

En el mateix esmorzar informatiu on ha parlat Duran, l'alcalde de Barcelona ha qualificat d'injust i vergonyós el tracte del govern espanyol a les institucions culturals de Barcelona. En aquest sentit, Trias ha denunciat que la decisió del govern espanyol de no fer cap aportació econòmica al MACBA és una represàlia contra la Generalitat per incomplir l'objectiu de dèficit que li marcaven des de l'executiu de Rajoy. Segons l'alcalde, "l'Estat aportava al MACBA 1.600.000 euros per al 2012, i ara ens diuen que no ho paguen perquè una de les entitats del Consorci és la Generalitat, i com que la Generalitat no compleix amb el dèficit ens treu aquest milió i mig. Això és de bojos". Trias també ha demanat al govern central que respecti la Carta Municipal i que no vulgui ordenar la vida de Barcelona, en una clara referència a la nova llei de l'administració local.

En aquest esmorzar, Xavier Trias ha donat a la seva homòloga de Madrid, Ana Botella, el "suport" de Barcelona per a la candidatura de la capital espanyola per als Jocs Olímpics del 2020. L'alcaldessa de Madrid ho ha agraït i ha destacat que Barcelona 92 "van marcar un abans i un després" i que van ser "un dels millors jocs de la història".
Anar al contingut