Els investigadors amb els gossos
Els investigadors amb els gossos
Barcelona

Investigadors de la UAB curen la diabetis tipus 1 en gossos

Fa quatre anys, els investigadors van introduir dos gens als animals, que van fer que disminuïssin els nivells de glucosa. Ara, els gossos estan perfectes. És la primera vegada que es cura la malaltia en animals grans. L'objectiu ara és provar-ho en sers humans.

RedaccióActualitzat
Un grup de científics de la Universitat Autònoma de Barcelona han curat la diabetis tipus 1 en gossos amb un sol tractament. L'equip de recerca ho ha fet introduint dos gens als animals, que després de quatre anys del tractament no han tornat a desenvolupar la malaltia. El sistema consisteix en una sola sessió de diverses injeccions a les potes del darrere del gos. La professora Fàtima Bosch, que ha liderat el projecte, ha explicat que s'ha "aconseguit manipular el múscul esquelètic d'un gos, introduint dos gens, que fan que aquest múscul capti la glucosa i disminueixi els nivells elevats de glucosa que hi ha durant la diabetis. Això amb un únic tractament. Els animals fa més de 4 anys que es tracten, són animals que són diabètics i ara estan perfectes".

La prova es va elaborar inicialment en ratolins, però els bons resultats van empènyer els científics a desenvolupar-les també en animals de més envergadura, per això es va escollir un grup de gossos als quals els van aplicar el tractament fa quatre anys en una única injecció.

Segons l'Associació de Diabètics de Catalunya, la diabetis tipus 1, també coneguda com juvenil o insulinodependent, acostuma a aparèixer en persones menors de 30 anys. Es produeix quan hi ha una manca d'insulina severa, de manera que, cal administrar-la de manera injectada. Els símptomes són set intensa, molta gana, pèrdua de pes o cansament.

Aquesta és la primera vegada que s'aconsegueix curar la malaltia en animals grans. L'objectiu és poder-ho aplicar a la llarga en éssers humans i millorar així la qualitat de vida dels malalts.



Anar al contingut