Barcelona

Dos anys de llei antitabac i un milió de fumadors menys a l'Estat

L'Observatori de Prevenció del Tabaquisme estima que en aquest temps gairebé un milió de persones han deixat de fumar a tot l'Estat. També, diuen, han disminuït els ingressos hospitalaris per infarts. I han baixat més coses: les vendes de cigarrets, un 16 per cent.

Televisió de CatalunyaActualitzat
Ja fa dos anys que va entrar en vigor la llei antitabac que prohibeix fumar a l'interior de cap establiment i en edificis públics. L'Observatori de Prevenció del Tabaquisme estima que en aquest temps gairebé un milió de persones han deixat de fumar i han disminuït els ingressos hospitalaris per infarts. També han baixat les vendes de cigarrets un 16 per cent.

Faci fred o calor, les terrasses dels bars acostumen a estar igual o més plenes que a l'interior. Fins i tot, hi ha qui s'estima més ser a fóra de l'establiment, passant fred, que a dintre i sense un cigarret a la mà. Així, no tothom pensa que la llei ha servit per fumar menys. El Damià Garcia, per exemple, és l'encarregat d'un bar. Ell creu que "la proporció fumadora, sobretot, si es compten els joves, continua sent, més o menys, la mateixa". Però hi ha un altre punt de vista; el dels cambrers que, com l'Esteve López, noten com des que va entrar en vigor la normativa, els seus pulmos "han millorat".

Fa dos anys que es va implantar la segona llei i ja ha passat prou temps per avaluar si la legislació ha servit per reduir-ne el consum. Segons l'Observatori per a la Prevenció del Tabaquisme, fins a un milió de persones a tot l'estat han deixat de fumar en els últims dos anys. També s'ha reduït en un 11% el nombre de persones afectades per infarts de cor greus. Sigui per problemes de salut o simplement per prevenir-los, els metges asseguren que, arran d'aquesta llei, ha augmentat el nombre de persones que demanen fer tractaments per deixar-ho.

On també han notat que hi ha menys fumadors és als estancs. Els estanquers atribueixen aquesta caiguda de vendes, entre un 16 i un 17 per cent segons diuen, a la llei antitabac, però també, afirmen, a un increment del contraban.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut