Roma

Un conclave de cardenals escollirà al març el relleu de Benet XVI

El conclave cardenalici haurà d'escollir el relleu de Benet XVI amb votacions que han de suposar per al candidat aconseguir dos terços dels vots. Es creu que a finals de març, quan comenci la Setmana Santa, ja hi haurà nou pontífex.

RedaccióActualitzat
El conclave cardenalici haurà d'escollir el relleu de Benet XVI amb votacions que han de suposar per al candidat aconseguir dos terços dels vots. El conclave és una reunió del col·legi cardenalici de l'Església catòlica romana per escollir el nou bisbe de Roma, càrrec que comporta el de papa i cap d'estat del Vaticà. El conclave es podria fer al març, de manera que, quan comenci la Setmana Santa, ja hi haurà nou pontífex.

La reunió del conclave es fa a porta tancada a la Capella Sixtina del Vaticà. Les reunions dels purpurats es faran -com és tradició- sota els frescos de Miquel Àngel. Allí se celebraran les misses diàries i la comunió abans de les votacions. Tots han de votar obligatòriament escrivint el nom del candidat a la papereta. Segons les últimes dades, es calcula que en aquesta ocasió hi participaran 120 cardenals electors que no han arribat a l'edat límit. Els cardenals assistents tenen prohibit estrictament presentar la seva candidatura. El papa és escollit amb els dos terços dels vots dels assistents. Durant el conclau, absolutament secret, sota pena d'excomunió, es filtren de tota manera les travesses, de vegades interessades, dels candidats.

Les sessions de votacions són de matí i de tarda i una de les particularitats més conegudes de les votacions és la comunicació a l'exterior del resultat de cada intent d'elecció. Així quan després d'una votació no s'ha aconseguit la majoria exigida, els cardenals comuniquen a l'exterior el fracàs amb fum negre que aconsegueixen cremant les paperetes de les votacions amb palla humida. Si, ben al contrari, hi ha acord i hi ha nou papa, les paperetes es cremen amb palla seca i així aconsegueixen fum blanc, la famosa fumata blanca, que anuncia que hi ha nou papa.

Si l'elegit accepta l'encàrrec immediatament li pregunten amb quin nom vol ser conegut i aquesta tria suposa el nom que acompanyarà el seu pontificat. Les mirades aleshores es fixen en el balcó principal. Des d'aquí es pronuncia la frase "Habemus Papam" i es desvela la identitat del nou cap de l'Església catòlica que pronuncia el primer discurs.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut