Mariano Rajoy durant la conferència de "The Economist"
Mariano Rajoy durant la conferència de "The Economist"
Madrid

Rajoy: "No entenc per què alguns volen privar els catalans d'Espanya"

El president espanyol, Mariano Rajoy, no està preocupat per la situació de Catalunya. En una resposta contundent respecte a si podrà mantenir Catalunya dins del model d'estat actual, Rajoy ha assegurat: "Sí, no es preocupi que sí." Segons el cap de l'executiu espanyol, "amb Catalunya, ens hi uneix tot".

RedaccióActualitzat
El president espanyol, Mariano Rajoy, no està preocupat per la situació de Catalunya. En una resposta contundent respecte a si podrà mantenir Catalunya dins del model d'estat actual, Rajoy ha assegurat: "Sí, no es preocupi que sí." Ha estat després d'una defensa del model autonòmic actual i de remarcar que, malgrat que alguns volen més autonomia per a Catalunya, altres defensen un model d'estat descentralitzat. Segons el cap de l'executiu espanyol, "amb Catalunya, ens hi uneix tot".

Rajoy, que ha participat a Madrid en un seminari sobre el futur de l'economia espanyola en un context de crisi i retallades, ha assegurat: "No entenc per què alguns volen privar els catalans d'Espanya." Després de mostrar-se convençut que "la gran majoria" de catalans no volen la independència, ha instat "els que vulguin canviar la Constitució" a fer-ho "respectant les lleis". "Sempre estaré obert al diàleg, però només hi ha una cosa que no es pot demanar al president espanyol: no puc incomplir la llei, no ho faré", ha insistit, després de recordar que aviat es reunirà el president de la Generalitat, Artur Mas.

Les administracions públiques "han fet un esforç de consolidació sense precedents"

Pel que fa a l'evolució de l'economia espanyola, Mariano Rajoy ha assegurat que el conjunt de les administracions públiques "han fet un esforç de consolidació sense precedents". El president espanyol ha avançat que la dada del dèficit del 2012 ho posarà de manifest els pròxims dies. Segons Rajoy, es preveu una reducció del dèficit estructural primari, el resultat de descomptar l'efecte del cicle econòmic i la càrrega d'interessos, de 3,5 punts del PIB. Això és, segons el president espanyol, un fet "insòlit" a Espanya.

Rajoy també ha defensat la reforma laboral, que, segons ha assegurat, permet entreveure "indicis" d'un "canvi en el patró" d'ajust del mercat laboral. El cap de l'executiu espanyol també ha avançat una altra dada: la de la recaptació que ha obtingut Hisenda en la seva lluita contra el frau fiscal. El president espanyol l'ha xifrat en 11.500 milions d'euros el 2012, un increment del 10,1% respecte al 2011 i uns resultats que ha qualificat d'"esperançadors".

Rajoy ha reiterat que, l'última part del 2013 i el 2014, l'economia recuperarà el creixement i ha refermat el seu compromís amb les reformes. L'acte l'ha organitzat el setmanari britànic "The Economist" i també hi participa el president d'un dels grans bancs espanyols, Francisco González, del BBVA.
Anar al contingut