Madrid

El Suprem conclou que Zapatero no podia anul·lar els antecedents del banquer Alfredo Sáenz quan el va indultar

L'alt tribunal considera que l'executiu espanyol es va excedir en les seves funcions en aprovar un reial decret que permetia a Sáenz continuar exercint com a banquer malgrat tenir antecedents.

RedaccióActualitzat
El Tribunal Suprem ha anul·lat part de l'indult que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, ja en funcions, va concedir al conseller delegat del Banc Santander Alfredo Sáez, que havia estat condemnat a tres mesos d'arrest i inhabilitació per denúncia falsa.

L'alt tribunal considera que el govern espanyol es va excedir perquè amb la seva decisió d'indultar Sáez pretenia que no li afectés la normativa que l'inhabilitava per ser banquer a causa dels seus antecedents penals. Els vuit magistrats que integren la Secció Sisena de la Sala del contenciós Administratiu del Tribunal Suprem han acceptat per unanimitat el recurs presentant per diversos empresaris. Un recurs en què els empresaris consideraven "il·legal" el paràgraf del reial decret aprovat pel govern espanyol que excloïa "qualsevol altra conseqüència jurídica o efectes derivats de la sentència, inclòs qualsevol impediment per exercir l'activitat bancària, a condició que no torni a cometre delicte dolós en el termini de quatre anys des de la publicació del present reial decret."

Alfredo Sáenz és des de fa anys l'home fort i de confiança que Emilio Botin va triar per per dirigir el Banc Santander i és el directiu més ben pagat d'Espanya. Però el 2009 una sentència de l'Audiència provincial de Barcelona el va condemnar a sis mesos de presó i una multa de 9.000 euros per acusar i denunciar falsament un grup d'empresaris i fer pressió així per cobrar el deute que tenien amb Banesto. El març del 2011, 17 anys després dels fets, el Tribunal Suprem va rebaixar la pena a tres mesos d'arrest i suspensió de la seva professió de banquer durant el mateix temps. Aquesta condemna en ferm comportava també la inscripció del condemnat en el registre de penats i rebels. Fet molt important per a un banquer perquè qui té antecedents penals perd la qualitat d'"honorabilitat" que exigeix el Banc d'Espanya per exercir l'activitat de banquer al país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut