El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, al Congrés dels Diputats. (Foto: EFE)
García-Margallo suggereix que les autonomies s'incorporin a les oficines d'Espanya. (Foto: EFE)
Tòquio

Margallo creu que si les comunitats tanquen ambulatoris i tenen "ambaixadetes" ho hauran d'explicar als votants

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, creu que si les comunitats autònomes opten per "tancar ambulatoris i tenir ambaixadetes" ho hauran d'explicar als votants. García-Margallo ha començat una visita de cinc dies al Japó, on ha afirmat que Espanya és un país d'oportunitats i que, gràcies a les mesures de l'executiu, "està sortint" de la crisi.

RedaccióActualitzat
El ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha advertit les comunitats autònomes que disposen de delegacions a l'estranger que, si en lloc d'incorporar-se a les oficines de representació d'Espanya, prefereixen "tancar ambulatoris i tenir ambaixadetes", hauran d'explicar-ho als votants. En declaracions a Ràdio Nacional d'Espanya, el ministre ha dit: "Jo els he demanat que facin el que està fent Espanya. On no es justifiqui, per cost i per eficiència, una ambaixada o una representació pròpia, el que fem és incorporar els nostres professionals a l'exterior a la delegació de la Unió Europea o a aquestes cases iberoamericanes on estem amb altres països".

El titular d'Afers Estrangers ha revelat que a les comunitats autònomes els suggereix que "s'incorporin a les oficines d'Espanya, que té 118 ambaixades bilaterals, onze de multilaterals, 200 consolats i no sé quants Instituts Cervantes", perquè, segons Margallo, els costarà menys i té tots els experts de totes les matèries, a més de l'ambaixador, que és l'únic que obre la porta de les autoritats polítiques. El ministre opina que aquesta seria "una bona operació" per a les comunitats autònomes, que d'aquesta manera podrien estalviar diners i treballar millor.

José Manuel García-Margallo ha fet aquestes declaracions des del Japó, on ha començat una visita de cinc dies. Tot just aterrar a Tòquio, el ministre ha defensat que Espanya "està sortint" de la crisi econòmica i que és un país d'oportunitats. El cap de la diplomàcia espanyola ha explicat les mesures que està adoptant el govern de Mariano Rajoy per superar la crisi, davant d'un grup d'uns 40 empresaris japonesos a la seu de la Federació de Grans Empreses del Japó.

Segons fonts del Ministeri d'Afers Estrangers espanyol, els representants d'importants empreses japoneses -entre les quals hi havia Hitachi, Nissan, Japan Airlines o Toshiba- han mostrat "molt d'interès" per les reformes que l'executiu espanyol fa des del punt de vista "fiscal, bancari i en l'àmbit de la competitivitat". Durant la trobada, el ministre ha remarcat: "La unió monetària és un bon invent i sobreviurà".

García-Margallo s'ha reunit també amb representants d'empreses que tenen interessos al Japó, com BBVA, Gamesa, Banc Santander, Gestamp Solar, Loewe i MAPFRE. Quinze empreses espanyoles tenen la seu al país nipó, mentre que gairebé 300 companyies japoneses són presents a l'estat espanyol.

Aquest dimecres, José Manuel García-Margallo es reunirà amb el seu homòleg nipó, Fumio Kishida, per parlar, entre altres qüestions, dels esforços dels dos països en l'intercanvi d'informació en matèria de seguretat, arran del recent atac terrorista a Algèria que va acabar amb la mort de deu ciutadans japonesos.






Anar al contingut