Barcelona

La Generalitat deixarà de cobrir 3.000 places de funcionaris i de contractar 10.000 interins el 2013

Segons ha pogut saber TV3, el 2013 l'administració catalana ha d'estalviar uns 740 milions d'euros en la funció pública. Per això, a més de descomptar, un altre cop, una paga extra als funcionaris, es preveu retallar en personal.

TV3Actualitzat
La Generalitat ja té estimat l'esforç que demanarà a la funció pública aquest any. Segons ha pogut saber TV3, l'administració catalana vol estalviar 740 milions d'euros el 2013. Un estalvi similar al de l'any passat, que es traduiria en dues grans mesures.

Més de la meitat vindria per descomptar, un altre cop, una paga extra als funcionaris i la resta s'estalviaria, majoritàriament, en personal. L'estalvi en la funció pública afectarà no només funcionaris, sinó també professors universitaris o treballadors de consorcis com els hospitalaris, per posar només dos exemples.

El govern ha anunciat que es deixaran de cobrir 3.000 places de funcionaris, que abandonaran l'administració per jubilacions o baixes, sobretot en ensenyament. I també es deixaran de fer uns 10.000 contractes d'interinatge, sobretot, pensats per a les substitucions de l'estiu.

Segons el govern, no caldran tants substituts perquè s'espera que els treballadors fixos acceptin les 37 hores i mitja de jornada setmanal que fixava el govern espanyol.

Tot això, el govern ho portarà aquest dijous, 14 de febrer, a la reunió amb els principals sindicats de la funció pública. La fràgil salut de la tresoreria de la Generalitat ha portat el Departament de Governació a convocar d'urgència la Taula de la Funció Pública amb un ordre del dia en què destaca el punt número tres, que diu "mesures de reducció de la despesa de personal per al 2013", segons han explicat fonts sindicals.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja havia advertit que el 2013 s'imposa tornar a aplicar les retallades de la despesa que van afectar els funcionaris l'any passat davant les dimensions de la retallada de la despesa pública que la Generalitat ha d'afrontar aquest any.

Els sindicats carreguen contra les noves retallades previstes

Amb les retallades previstes, Catalunya serà novament la primera comunitat autònoma que planteja una retallada salarial als treballadors públics el 2013 i ho farà, a més, fins i tot abans que se sàpiga si la UE flexibilitza l'objectiu de dèficit permès a Espanya aquest any.

En qualsevol cas, el portaveu de funció pública de la UGT, Xavier Casa, ha lamentat que el govern utilitzi els funcionaris "de nou de conillets d'Índies. Tornem a ser els pioners en les polítiques de retallades. No volem tenir el trist honor de ser els treballadors més castigats de l'estat", s'ha queixat.

Per part de CCOO, el portaveu de la funció pública, Xesús González, ha denunciat que les noves mesures d'austeritat posen contra les cordes un col·lectiu entre els quals hi ha treballadors que "no arriben als 1.000 euros" i que fins i tot es queden en els 600, si es tracta de persones amb baixes transitòries.

Educació: on més s'ha retallat


En els últims dos anys, la Generalitat ha aprimat l'administració en 6.000 llocs de treball. La majoria dels que han perdut la feina, més de 4.000, eren interins, molts dels quals havien anat encadenant contractes sense obtenir mai una plaça fixa. I l'educació ha estat l'àmbit més afectat.

Davant de la tisorada que s'acosta, la portaveu de la USTEC, Rosa Cañadell, alerta que "no poden fer res més si no volen, realment, que es tanquin les escoles, gairebé". Cañadell ha destacat que ja s'ha aprimat el sistema per l'augment de les ràtios i d'hores lectives. "A part de més hores lectives, aquests 3.000 llocs de treball desapareixen perquè també hi ha més alumnes per aula. Per aquí és gairebé impossible que puguin retallar", ha advertit. La conclusió, per Cañadell, és clara: "Ens retallaran una altra vegada el sou".

En l'àmbit sanitari, en centres concertats, com ara l'Hospital del Mar, els treballadors han acceptat fer més hores. L'acord firmat la setmana passada estableix que, al cap de l'any, treballaran una setmana més, cosa que permetrà que la direcció de l'hospital s'estalviï la contractació de substituts. Olga Panés, gerent del Parc de Salut Mar, que inclou l'Hospital del Mar, centres de salut i d'investigació i universitats, ha destacat que, si les retallades pressupostàries són "dels volums que s'estaven parlant", el CatSalut haurà d'estudiar "quins serveis deixa de prestar".

Les institucions sanitàries van mantenir el personal d'una manera força estable fins a finals de l'any passat. Des de llavors, s'han perdut un miler de llocs de treball.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut