Artur Mas, en una imatge d'arxiu al Parlament (Foto: EFE)
Artur Mas, en una imatge d'arxiu al Parlament (Foto: EFE)
Barcelona

La llei de consultes comença el tràmit al Parlament amb el suport del PSC i sense ICV

La norma que ha de permetre la convocatòria d'un referèndum sobre el futur de Catalunya ha començat la tramitació al Parlament amb el suport de CiU, ERC, el PSC i la CUP. Iniciativa creu que Convergència i Esquerra volen capitalitzar el procés

RedaccióActualitzat
La norma que ha de permetre la convocatòria d'un referèndum sobre el futur de Catalunya, la llei de consultes, ha començat la tramitació al Parlament amb el suport de CiU, ERC, el PSC i la CUP. Iniciativa se n'ha desmarcat, tot i estar d'acord amb el dret a l'autodeterminació, perquè creu que Convergència i Esquerra volen capitalitzar el procés.

Convergència, Esquerra, els socialistes i la Candidatura d'Unitat Popular han registrat la petició perquè es constitueixi una ponència conjunta que elabori la llei, després que el govern ja va constituir dimarts el consell assessor de la transició nacional. Els ecosocialistes havien condicionat el seu suport al fet que tot allò relacionat amb la consulta d'autodeterminació s'abordi en una comissió parlamentària pel dret a decidir, perquè el procés sobiranista pivoti sobre el Parlament i evitar que CiU i ERC s'apropiïn del debat.

CiU i ERC, però, ho han rebutjant al·legant que no es pot endarrerir més la tramitació de la llei. La portaveu dels republicans, Marta Rovira, ha tret importància a l'absència d'ICV-EUiA i ha afegit que l'important és veure quins suports tindrà la llei de consultes finalment, en una votació que volen que tingui lloc abans de l'estiu. Tant ERC com CiU confien que podran incorporar els ecosocialistes a l'acord.

Paradoxalment, el PSC, que va votar en contra de la declaració de sobirania al gener, s'ha afegit a la ponència. En canvi, ICV-EUiA ara n'ha quedat fora. El PSC ha justificat el canvi de posició del partit amb l'argument que volen ser des del principi en el debat per vetllar perquè el referèndum es faci de manera "legal i vinculant".

La voluntat d'aquesta nova llei és que no calgui el permís de l'Estat per convocar la consulta, a diferència de l'anterior, que es va aprovar en l'època del tripartit.



Anar al contingut