La protesta dels Mossos a la Via Laietana
La protesta dels Mossos a la Via Laietana
Barcelona

Uns 200 funcionaris tallen la Via Laietana dues hores contra les retallades del govern

Uns 200 manifestants, sobretot Mossos d'Esquadra, han fet sonar botzines i xiulets i tiren petards i traques. Duen pancartes amb lemes com "Mossos en lluita" i "Més retallades, més inseguretat".

RedaccióActualitzat
Uns 200 funcionaris, sobretot Mossos d'Esquadra, han tallat la Via Laietana de Barcelona durant més de dues hores a l'altura de la Conselleria de Governació, en una concentració contra les retallades del govern als treballadors públics, coincidint amb la reunió de la taula de la  funció pública. Els manifestants han mostrat pancartes amb lemes com "Mossos en lluita" i "Més retallades, més inseguretat", han fet sonar botzines i xiulets, i han tirat petards i traques, fet que ha obligat a tallar el trànsit de la via. La protesta s'ha allargat des de les 10 del matí i fins més tard 12.15.

El tall de la Via Laietana ha tingut lloc el dia que sindicats representants a la taula general de la funció pública -UGT, CCOO, i IAC- s'han reunit amb el govern per parlar de les mesures d'ajust entre personal de la Generalitat per aquest 2013. La reunió ha acabat sense concrecions, i el govern s'ha limitat a apuntar que l'estalvi hauria de ser similar al de l'any passat, d'uns 740 milions d'euros. No obstant això, no ha posat sobre la taula com pensa fer la nova retallada i ha instat els sindicats a fer les seves propostes.

La informació que havia sortit dimecres sobre el pla per les noves retallades apuntava precisament a un estalvi de 740 milions d'euros, però afegia que per a aplicar-lo el govern es plantejava dues grans mesures: D'una banda, tornar a retallar una paga extra als funcionaris -d'on sortiria la meitat de l'estalvi previst-, i de l'altra, no cobrir 3.000 places de funcionaris per jubilacions o baixes, i deixar de contractar 10.000 interins, sobretot per a substitucions d'estiu.

Protesta a la Ronda Litoral


Les protestes no s'han limitat al tall de la Via Laietana al centre de Barcelona. Una cinquantena de mossos d'esquadra fora de servei han intentat tallar la Ronda Litoral de Barcelona després d'haver-se concentrat davant la seu del Departament de Governació de la Generalitat, on estava reunida la Taula de la Funció Pública. Agents antiavalots del cos els ho han impedit. La protesta ha arrencat quan uns agents s'han desmarcat dels sindicats de Mossos d'Esquadra i al migdia s'han dirigit cap a l'entrada 22 de la Ronda Litoral en sentit Besòs, que han intentat tallar.  Valentín Amadón, portaveu del sindicat SAP-UGT, majoritari dels Mossos d'Esquadra, ha desmarcat els sindicats dels intents de tallar la Ronda Litoral.

Tancada a la delegació del govern de Tarragona


I a Tarragona, membres de la Plataforma Sindical Unitària de Tarragona i les Terres de l'Ebre s'han tancat a la delegació del govern de la Generalitat. D'aquesta manera, han mostrat la seva indignació a les noves retallades que farà la Generalitat. La tancada s'ha mantingut, mentre s'ha fet la reunió dels sindicats i el govern català per comunicar-los les noves mesures. Des de la Plataforma s'acusa el president Mas d'actuar sempre a cop de decret i creuen que la tisorada serà un nou empobriment per als serveis públics.



Anar al contingut